Úzkostlivý „francouzský Elvis“ Claude François se mohl rozdat

Paříž – Legenda francouzské pop music Claude François slaví pětasedmdesát let od svého narození. Život francouzského Elvise Presleyho ukončila nehoda s elektrickým proudem. Mezi nejslavnější skladby patří hit Comme d´habitude, který přezpíval Frank Sinatra. Mnozí tvrdí, že kdyby byl zpěvák naživu, tvořil by dodnes.

Claud Francois (zdroj: ČT24)

Claude François byl hezoun, který zpíval jednoduché texty a doprovázel je typickým tancem. Možná právě díky této jednoduchosti se mu podařilo oslovit takové množství lidí a začal dobývat francouzský showbyznys. Byl puntičkář, jenž si šel tvrdě za svým, ačkoliv byl tak trochu křehká skořápka. Nezvládal sám sebe ani své vztahy. Považoval se za nervózního a úzkostlivého. Uměl se ale ovládat a všechny pocity držet v sobě.

Na svou manželku Janet paranoidně žárlil, až od něj utekla. Také vztah se zpěvačkou France Gallovou byl plný hysterie, ale paradoxně právě tohle Clauda dostalo mezi elitu. V zoufalství se zavřel na svou usedlost u Paříže a napsal píseň s názvem Comme d´habitude (Jako obvykle). Byla úplně jiná než to, co dělal do té doby. Vyprávěl v ní o vyčpělém vztahu a o sexuální rutině.

Desky Clauda Francoise
Zdroj: ČT24/Archiv Clauda Francoise

Tuto skladbu si později vypůjčil Frank Sinatra, jehož verze z ní udělala celosvětový hit. Převzal melodii a změnil text i název skladby na My Way. Sám Francouz prodal celkem 63 milionů desek (polovina z nich až po jeho smrti).

S tanečnicí Isabelle měl François dvě děti. Přesto si chtěl zpěvák zachovat pověst bonvivána, který patří pouze svým fanynkám. Vrcholu kariéry dosáhl kolem čtyřicítky. Mimo hudby si vydělával provozem vydavatelství, a dokonce měl jít i do televize. Přežil sice několik atentátů, osudná se mu ale stala nehoda s elektrickým proudem. Chorobného detailistu rozčílila ve vaně problikávající žárovka, která v roce 1978 ukončila jeho život.