Zásadní rozpor. UMPRUM vystavuje budoucnost

Praha - Jak bychom se mohli v budoucnu oblékat, čím budeme jezdit a kde bydlet, ukazuje prezentace studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Akademie již potřetí představuje své studenty formou výroční výstavy. Expozice UMPRUM 2013 trvá do druhého března.

Rektor Smetana: Zaobíráme se celou paletou (zdroj: ČT24)

Po prezentacích v Uměleckoprůmyslovém museu a v DOXu letos škola vystavuje v prostoru Veletržního paláce Národní galerie. Přes padesát nejvýraznějších realizací z minulého akademického roku, tedy zhruba desetinu celkové produkce školy, vybrala trojice kurátorů Marek Meduna, David Kořínek a Robert V. Novák.

  • „Záměrem nebylo ukázat jednotu školy, ale její zásadní rozpor, napětí mezi obory užitého a volného umění, které považujeme za cosi jedinečného a nanejvýš přínosného,“ vysvětluje trojice kurátorů svůj přístup.

Vedle sebe jsou tak instalovány sádrové sochy, návrhy designu sklízecí mlátičky nebo ekologického auta, projekt hlavního nádraží, šperky nebo videoart. „Tohle je unikátní věc na naší škole, kdy se zaobíráme celou paletou výtvarných umění,“ říká rektor školy Jindřich Smetana. Na výstavě je zastoupeno všech 23 ateliérů.

Podívejte se na stránky výstavy.