Jedenáctiletá houslistka pod taktovkou Jiřího Bělohlávka

Praha - Na mimořádném koncertu pod taktovkou šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka vystoupí ve středu v Rudolfinu úspěšní účastníci konkurzu pro mladé talenty. Bělohlávek chce touto cestou v mladých lidech podnítit zájem o klasickou hudbu. Nejmladší účinkující bude jedenáctiletá houslistka Klára Erdingerová-Staňková.

Koncert talentů v Rudolfinu (zdroj: ČT24)

Mladá houslistka studuje v sekundě na víceletém gymnáziu. Na housle denně cvičí od čtyř let a soukromě navštěvuje hodiny u profesora Františka Novotného na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Ve své kategorii již vyhrála Kocianovu houslovou soutěž.

Dnes na koncert v Rudolfinu pečlivě trénovala pod taktovkou Bělohlávka a dohledem svého profesora houslí. Velkou trému prý neměla. „Měla jsem trému, ale nebyla tak velká, protože když jsem začala hrát, tak ze mne všechno opadlo,“ usmívá se Klára.

„Na svůj věk je úžasná, dneska na zkoušce projevila pevné nervy. Prostě fungovala jako malý profík,“ chválí šéfdirigent filharmonie Bělohlávek. Klára Erdingerová-Staňková je zřejmě nejmladší houslistkou, která kdy s prvním českým orchestrem hrála. Coby sólistka zítřejší koncert zahájí; uvede Baletní scény Charlese Augusta de Bériota.

Klára Erdingerová-Staňková
Zdroj: ČT24

Houslistka cvičila spolu s dalšími mladými talenty. K nejstarším úspěšným finalistům patří tenorista Petr Nekoranec, který je označován za jednu z nejvýraznějších postav nastupující tuzemské pěvecké generace. Celý program koncertu najdete zde.

První kolo přehrávek se odehrálo na začátku listopadu. Ze 120 uchazečů vybrala porota 16 nejlepších. Ve druhém kole byli pak vybráni účinkující slavnostního koncertu. Filharmonie pořádala podobné přehrávky poprvé a plánuje je i do budoucna.

Velmi výhodný model

„Tuto ideu jsem pojal už před rokem. Hledali jsme způsob, jak nalézt kontakt s mladými instrumentalisty. Ukázalo se, že tento model je velmi výhodný a pro mladé hudebníky atraktivní. Je mým zájmem, abych kolem filharmonie soustředil co největší počet báječných hudebníků,“ říká Jiří Bělohlávek. Filharmonie se tak pod jeho vedením dále otevírá veřejnosti; loni třeba hrála pod širým nebem na Staroměstském náměstí.