Dům fotografie změnil ředitelku, otevřít by se měl do konce roku

Praha - Dlouho odkládaný start mezinárodního fotografického centra v Praze by se měl stát koncem roku skutečností. Nové sídlo Pražského domu fotografie (PHP) v Revoluční ulici je po rekonstrukci, čeká se na dokončení úprav vzduchotechniky. Otevření PHP už nabralo více než tříleté zpoždění oproti původním plánům. V čele obecně prospěšné společnosti je od letošního jara Eva Hejdová, která vystřídala Evu Hodek.

Společnost Pražský dům fotografie zatím pořádá výstavy v jiných prostorách. V těchto dnech je například ve výstavní síni Mánes otevřena expozice kurátorky Dany Kyndrové s názvem 1945 osvobození… 1968 okupace. Snímky mnoha autorů dokumentují kontrast mezi přijetím sovětské armády ve dvou historických okamžicích.

Projekt v Revoluční existuje od roku 2002. Má být velkoryse pojatou institucí pro co nejlepší možnou prezentaci, vznik, výzkum i výuku fotografie. V domě budou dva velkoplošné výstavní sály, komorní výstavní síň, veřejná knihovna a studovna, projekční sál, informační centrum a prodejna publikací. V budoucnu uvažuje PHP o přestavbě suterénu, kde by byly umístěny depozitáře, moderní archiv, temná komora a ateliér.

Při opravách památkově chráněné budovy se objekt privatizoval, noví vlastníci bytů se stali účastníky stavebního řízení a jejich námitky - zejména ke vzduchotechnice - brzdily kolaudaci.

Loni odešla z vedení PHP jeho dlouholetá ředitelka Eva Hodek. Členové správní rady společnosti Fotoforum tvrdili, že její jednání ohrožovalo budoucnost projektu nového sídla. Hodek, která za Pražským domem fotografie stála téměř deset let, se proti tomu ohrazovala. Také zástupci magistrátu ve správní radě byli proti návrhu Hodek odvolat a v řídící funkci ji podrželi. Počátkem ledna však sama Hodek podala výpověď.

Na jaře se ředitelkou PHP stala Eva Hejdová. „Do budoucna by mělo vedení PHP být záležitostí více lidí,“ uvádí k minulé situaci a dodává, že spíše než řešením někdejších problémů se chce zaměřit na budoucnost projektu. PHP má podle ní stále podporu města i ministerstva, podotýká ale, že pravděpodobně nastanou změny v zakládací listině obecně prospěšné společnosti. I Praha již dříve kvůli průtahům s otevřením uvedla, že by chtěla mít větší vliv na řízení obecně prospěšné společnosti. Na přestavbu prostor v Revoluční ulici dal 15 milionů korun magistrát, pěti miliony přispělo ministerstvo kultury.

Historie PHP

  • Na jaře 1989 vznikl Aktiv volné fotografie - sdružení fotografů, jehož cílem bylo především hledat vhodné prostory pro výstavy. 
  • Počátkem 90. let z něj vznikla nadace Pražský dům fotografie.
  • Poslání Aktivu i nadace později převzalo občanské sdružení Pražský dům fotografie.
  • V roce 2005 vznikla obecně prospěšná společnost Pražský dům fotografie a sdružení se přejmenovalo na Fotoforum Praha.
  • Koncem 90. let sídlil PHP v bývalé Galerii U Řečických, poté získal prostory v Haštalské ulici. V těchto místech PHP zastihly povodně v roce 2002 a galerie se do objektu nemohla vrátit. Našla náhradní prostory na Václavském náměstí, kde sídlila do konce roku 2007. O projektu pro Revoluční se začalo jednat již v roce 2002.