Vejška je film ze života. Kam pokročili Mádl a Vorel od Gymplu?

Praha - Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. odmaturovali a jdou na Vejšku. V pokračování diváckého hitu Gympl jsou jejich postavy dospělejší a podle tvůrců i realističtější. Jejich záliba v graffiti je ale neopustila. Snímek Tomáše Vorla dnes tvůrci představili prvním divákům, do kin film, který stejně jako Gympl vznikl v koprodukci České televize, vstoupí příští týden.

Od natočení Gymplu dělí Vejšku sedm let, pro jejich hrdiny - Kolmana a Kocourka - uplynul ale mnohem kratší čas. „Jsou na vejšce, ale dál sprejujou a žijí v noční Praze,“ prozradil Mádl, co se v přístupu obou hrdinů příliš nezměnilo. 

Kocourek (Tomáš Vorel jr.) se hlásí na katedru grafiky na UMPRUM, Kolman (Jiří Mádl) studuje VŠE. Stejnou školu ve skutečném životě vystudoval Tomáš Vorel jr. „Nevěděl jsem tehdy tak úplně, co mám dělat. Mladí lidé dostávají takovou zásadní otázku hrozně brzo,“ domnívá se.

Ve filmu se snaží dostat na uměleckou školu - už podruhé s obavami z nekompromisního profesora Slaniny. „Jako profesora ekonomie jsem si přál Václava Klause a profesora UMPRUM Milana Knížáka, ale ti to hrát nechtěli. Profesora na VŠE tak hraje David Vávra a profesora na katedře grafiky hraje Jakub Kohák,“ poznamenal režisér Tomáš Vorel. 

Na školu se hlásí i Julie. „Nevyzpytatelná ambiciózní slečna, která umí používat své přirozené zbraně, je pro muže tak okouzlující, že jí projde leccos,“ popsala ji její představitelka Eva Josefíková. K pokračování dodala: „Posunulo se nejen časově, ale i charaktery hrdinů jsou jiné, dospělejší.“

Oba kluky sice už od Gymplu spojuje ilegální malování graffiti, jen o sprejování však Vejška rozhodně není. Podle tvůrců se snaží ukázat, jak opravdu žije dnešní mladá generace.

„V Gymplu to bylo o tagování po barácích, může se to nazvat vandalismus. Vejška jde dál - chceme ukázat, že graffiti je jen platforma pro to, aby se z člověka stal známý, bohatý a slavný výtvarník,“ uvedl režisér s odkazem na Pastu Onera, streetartistu, který se dostal do galerií a který je spoluautorem scénáře. Na filmu spolupracovali i další lidé z reálné graffiti scény - hudbu složil Mike Trafik, působící také jako producent rapové skupiny PSH. Člen PSH Vladimir 518 je autorem rapu k filmu Vejška.

Poslechněte si jejich skladbu k filmu:

„Člověk v jisté fázi, což je u našich dvou hrdinů vidět, dojde ke kompromisům,“ říká Pasta Oner. „Do určitého věku kompromisy nejste ochotni dělat, vzdorujete společnosti, ale v nějaké fázi se musíte rozhodnout, jestli půjdete s proudem, nebo s ním nepůjdete a budete nějakým způsobem alternativou. Střet dvou životních přístupů - mezi Jirkou Mádlem a Tomášem Vorlem jr. - je taky jednou z dějových linek filmu.“

Tvůrci uvádějí, že Vejška je film pravdivý - což se odrazilo také na slovním projevu postav, od koproducentů si během natáčení režisér vyslechl připomínky k přemíře vulgarismů. „Nemyslím si, že bychom psali sprosté scénáře. Psali jsme to tak, jak to píše život, a v životě lidé běžně mluví sprostě,“ namítá Pasta Oner. Pro Českou televizi, která jako koproducent snímek uvede na svých obrazovkách, ale vznikne cenzurovaná verze. Nejprve Vejška samozřejmě přijde do kin - 23. ledna, kdy si také na webu ČT24 budete moci přečíst recenzi.