Spektakulární současnost v hudbě, divadle a vizuálním umění

Praha – Pražskou festivalovou scénu obohatí v lednu nová přehlídka. Festival Spectaculare chce zapůsobit na všechny smysly. Propojí elektronickou a experimentální hudbu, tanec, pohybové divadlo s multimédii, projekcemi nebo vizuálním uměním. První ročník startuje 20. ledna.

„Název přehlídky odkazuje k tomu, že všechna vystoupení bude doprovázet výrazná vizuální složka – projekce, VJing nebo videomapping,“ vysvětlil hudební dramaturg Josef Sedloň. Festival je podle něho určen pro diváky, které zajímá současný hudební vývoj, co je právě teď aktuální ve světě, a také přesahy do budoucnosti.

Hned na úvod prvního ročníku dostojí Spectalure svému jménu – zahajovací komponovaný večer nabídne jak současný tanec a pohybové divadlo, tak i hudební zážitek. Belgický soubor Mossoux-Bonté, kterého příznivci tanečního umění znají z festivalů Tanec Praha nebo Nultý bod, přiveze nové představení Les buveuses de café. Hudební a taneční ekvilibristiku vystřídá kvarteto Clarinet Factory, též potěší novinkou – na festivalu pokřtí dvojalbum Worx and Reworx ohlížející se za dvěma dekádami existence uskupení.

V dalším programu můžete zajít na nové představení Faith českého souboru fyzického divadla Tanterhose s živou hudbou německého dark-jazzového kvarteta Bohren & Der Club of Gore. Současnou evropskou hudební scénu přiblíží elektronický kouzelník Jon Hopkins či německý švýcarský hudebník Frederic Robinson, míchající vlivy drum'n'bassu se soudobou vážnou hudbou či německý klavírista Hauschka, který si jako hosta přiveze finského perkusionistu Samuliho Kosminena. Jejich koncert přehlídku 31. ledna zakončí.

Spectaculare zaplní několik pražský míst - Novou scénu Národního divadla, Palác Akropolis, Centrum současného umění DOX a Studio Hrdinů ve Veletržním paláci.