Nominace filmové kritiky zahořely pro Agnieszku Hollandovou

Praha - Deset šancí na Ceny české filmové kritiky má drama polské režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř. Snímek vede v počtu nominací ve čtvrtém ročníku ocenění, vítězové budou vyhlášeni 25. ledna v přímém přenosu České televize. Ta se jako koproducent podílela na všech nominovaných filmech - s výjimkou právě Hořícího keře.

Reportáž Pavly Sedliské a rozhovor s Jaroslavem Sedláčkem (zdroj: ČT24)

Drama o alarmujícím činu Jana Palacha a osudech jeho blízkých je celovečerní verzí stejnojmenné televizní minisérie. Kvůli své „předchůdkyni“ neprošlo u americké akademie jako český kandidát do oscarových nominací, coby náhradníka vyslala Česká filmová a televizní akademie rozpustilou komedii Jiřího Menzela Donšajni. Její název se mimochodem v nominacích cen kritiky neobjevil ani jednou.

Hořící keř obsadil všech deset hlavních kategorií. Na nejlepší film je spolu s ním nominováno psychologické drama Zdeňka Tyce o umírání Jako nikdy (celkem má šest nominací) a neveselí Klauni Viktora Tauše (celkem čtyři nominace). Do výběru kritiků se dostala i neuspokojivá Rozkoš Jitky Rudolfové (čtyři nominace) a narušené Líbánky Jana Hřebejka (tři nominace). Do finále se vešel ještě hudební Revival Alice Nellis díky nominaci za hudbu.

V dokumentech se rozhoduje mezi Hoteliérem, „vzkříšení“ Pavla Landovského v režii Josefa Abraháma ml., Show!, v níž Bohdan Bláhovec na příkladu dívčí skupiny 5Angels sloupává pozlátko ze šoubyznysu, a Šmejdi, snímek o zneužívání seniorů prodejci, kterým režisérka Silvie Dymáková způsobila velký rozruch. Poslední dva jmenovaní tvůrci jsou také nominováni na objev roku spolu se Štěpánem Hulíkem, scenáristou Hořícího keře. Mezi tvůrci se nejlépe zadařilo kameramanovi Martinu Štrbovi, proměnit může nominaci za Hořící keř i Líbánky.

Ceny budou uděleny v pražském Divadle Archa 25. ledna, průvodcem večera, přenášeného na ČT2, se stane Václav Moravec. Česká televize živě odvysílá i „konkurenční“ výroční ceny České filmové a televizní akademie (dříve Český lev). Akademici svá ocenění rozdají v sobotu 22. února.

PŘEHLED NOMINACÍ

  • nejlepší film: Hořící keř, Jako nikdy, Klauni
  • nejlepší dokumentární film: Hoteliér, Show!, Šmejdi
  • nejlepší režie: Agnieszka Hollandová (Hořící keř), Zdeněk Tyc (Jako nikdy), Jitka Rudolfová (Rozkoš)
  • nejlepší scénář: Štěpán Hulík (Hořící keř), Markéta Bidlasová (Jako nikdy), Jitka Rudolfová (Rozkoš)
  • nejlepší kamera: Martin Štrba (Hořící keř), Martin Štrba (Líbánky), Ferdinand Mazurek (Rozkoš)
  • nejlepší původní hudba: Antoni Komasa-Lazarkiewicz (Hořící keř), Aleš Březina (Líbánky), Jan Ponocký (Revival)
  • nejlepší herec v hlavní roli: Petr Stach (Hořící keř), Jiří Schmitzer (Jako nikdy), Oldřich Kaiser (Klauni)
  • nejlepší herečka v hlavní roli: Tatiana Pauhofová (Hořící keř), Petra Špalková (Jako nikdy), Jana Plodková (Rozkoš)
  • nejlepší herec ve vedlejší roli: Ivan Trojan (Hořící keř), Jiří Lábus (Klauni), Jiří Černý (Líbánky)
  • nejlepší herečka ve vedlejší roli: Jaroslava Pokorná (Hořící keř), Taťjana Medvecká (Jako nikdy), Kati Outinen (Klauni)
  • ceny RWE pro objev roku: Bohdan Bláhovec (Show!), Sylvie Dymáková (Šmejdi), Štěpán Hulík (Hořící keř)