Malují, kreslí, leptají… a slaví

Praha - Pražská Galerie Hollar otevřela tradiční novoroční výstavu jubilantů stejnojmenného sdružení českých grafiků. Zastoupeny jsou na ni práce více než tří desítek členů, kteří v tomto roce oslaví kulaté a půlkulaté narozeniny – v čele s téměř devadesátníkem Karlem Malichem.

Jubilanti sdružení Hollar vystavují (zdroj: ČT24)

„Neuvěřitelných devadesát let bude 18. října 2014 všestranně nadanému výtvarníkovi Karlu Malichovi, který bravurně ovládá grafické techniky, stejně jako malbu a sochařinu. Nikdy se nebál experimentu a jeho tvorba nás často překvapí svou jednoduchostí a moderním pojetím,“ složil na vernisáži poctu tvůrci kurátor expozice Karel Žižkovský. Malichovu celoživotní práci připomněla loni v létě velká retrospektivní výstava na Pražském hradě.

Mezi vystavujícími umělci jsou i například nadcházející pětapadesátníci Tomáš Hřivnáč a Jiří Mikeska, pětašedesátníci Michael Rittstein a Olga Vychodilová, letos sedmdesátiletý Josef Mžyk či dříve narození Jiří Bouda a Zdeněk Mézl, kteří oslaví osmdesátiny. „Mézlovu kresbu a především ilustrace známe z řady knih, které jsou úžasně zpracovaným dřevorytem,“ připomněl Žižkovský.

Spolek grafiků Hollar vybírá významné jubilanty ze svých řad pro společnou výstavu už tradičně na začátku roku. Dvě maximálně tři díla doporučí umělci sami. Nejmladšími oslavenci jsou padesátníci. V aktuální expozici mladší generaci reprezentují práce Ivo Křena, Magdaleny Vovsové, Josefa Sasky, Bereniky Ovčáčkové, Barbary Šalamounové a Karla Zemana. „Malujte, kreslete, leptejte, dokud vám síly stačí,“ popřál všem při zahájení výstavy Žižkovský.

Tvorba jubilantů Hollar bude v galerii k vidění do 2. února, kdy ji vystřídá mladá grafika z Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

Zakládajícími členy Hollaru, sdružení českých umělců grafiků, byli v roce 1917 převážně žáci Maxe Švabinského, který od roku 1910 vedl speciální ateliér grafiky na pražské Akademii výtvarných umění. Sdružení nese jméno slavného rytce Václava Hollara (1607–1677), jednoho z nemnoha Čechů, kteří ovlivnili vývoj výtvarného umění své doby v evropském kontextu. Za členy jsou přijímáni profesionální tvůrci na základě nejvyšších uměleckých kritérií. Dnes má sdružení 155 členů, z toho 129 grafiků, 11 teoretiků a 15 tiskařů. Činnost Sdružení českých umělců grafiků Hollar byla komunistickým režimem od roku 1972 do roku 1989 zakázána, po listopadu 89 pak znovu obnovena.