Český aukční trh zaznamenal v tomto roce velké úspěchy

Praha - Podle odhadů by měl být celkový obrat aukcí přes 900 milionů korun. Padlo také více než 60 autorských rekordů. V poslední době investoři stále častěji vyhledávají umělecká díla jako bezpečné úložiště peněz, obraty aukčních domů tak každoročně stoupají.

Český aukční trh v roce 2013 (zdroj: ČT24)

Nejdražší letos dražený obraz v Česku vyšel na 18,5 milionu korun. Bylo to Zátiší od Bohumila Kubišty. Další v pořadí byla díla Filly, Štýrského nebo Toyen. Nejdražší česká díla již několik let nesou podpis Františka Kupky. Jako jediný z Čechů se také přehoupl přes částku 20 milionů. Jeho Studie na červeném pozadí byla označena jako nejdražší dílo českého umělce na celém světě (60,7 milionu korun).

Postavení nejdražšího českého žijícího autora letos získal Theodor Pištěk. Na své vůbec první aukci vydražil obraz Na návštěvě u Harrachů za 2,7 milionu Kč. „Je to smutné, být hvězda žijících umělců, ještě žijících umělců. Škoda, že nebudu vědět, jak půjdou moje obrazy, až nebudu žijící,“ komentoval svou první příčku Pištěk.

Theodor Pištěk / Na návštěvě u Harrachů (1977)
Zdroj: ČT24/Galerie Kodl

Svůj autorský rekord překonal také Emil Filla, jeho Malíř se hned na začátku roku vydražil za 17,5 milionu. Úspěchy zaznamenali Češi i v zahraničí. Například v Londýně se před měsícem prodal Ležící hoch Jana Zrzavého za téměř 18 milionů. Stejně tak nejdražší Kupka byl dražen v Londýně.

Rekordy nepadaly jen u nás, Výkřik Edvarda Muncha, donedávna nejdražší vydražený obraz, překonaly v listopadu Tři studie Luciana Freuda od Francise Bacona, cena v přepočtu činila téměř 2,9 miliardy korun.