Přežil vraždený útok, v Pravém poledni čelí tlaku médií

Brno – Pro Buranteatr nastalo Pravé poledne. První premiéra sezony vypráví příběh muže, který jako jediný přežil vražedný útok v kancelářích firmy. Připomíná vám to něco? Vrahem v tomto případě nebyli teroristé, ale střelec, který pozabíjel sedmatřicet lidí. V hlavní roli diváci uvidí Pavla Hromádku.

V brněnském Buranteatru oslavují Pravé poledne (zdroj: ČT24)

John Smith se už už loučil se životem, ale promluvil k němu Bůh a jako jedinému zachránil v kritické situaci život. „Najednou se z tohoto člověka, vlastně takového grázla, který lidi jenom využívá, začne stávat někdo jiný. Samozřejmě se s tím pere, občas se mu to nedaří, někdo mu věří, někdo mu nevěří, že to byl boží hlas,“ vysvětlil jeho představitel Hromádka.

„Vyvolený“ začne přirozeně zajímat média a stane se terčem podezírání i posměchu. Zázrak, který prožil, musí obhajovat před manželkou, stejně jako v televizní show. Mnozí lidé totiž nevěří, že by Bůh mohl zachránit právě takového „hňupa“.

Hra Pravé poledne je zejména koncertem jednoho herce. Brněnský Buranteatr zasadil Smithe jen do minimalistických kulis se stolem, židlí a spoustou žárovek. „Je to hodně o textu a ve stylu anglosaského divadla. Ten u nás není úplně běžný, není to úplná legrace. Inscenace zaujme spíš náročnějšího diváka, který má chuť se trochu zamyslet,“ přiblížil režisér Michal Zetel.

Tragikomedie Pravé poledne měla českou premiéru v Českých Budějovicích letos v březnu, necelé tři roky po prvním broadwayském uvedení. V New Yorku hrál hrdinu Pravého poledne David Duchovny, proslavený seriálem Akta X.