Galerie Ostravy poprvé: Michalek a Šejn o lidském těle

Ostrava - Vernisáží děl amerického výtvarníka s českými kořeny Davida Michalka a českého umělce Miloše Šejna se otevřela nově vzniklá Galerie města Ostravy. Společným zájmem obou autorů je zkoumání existence lidského těla. Zatímco Michalek ho pozoruje při velmi pomalém tanci, Šejn ho sleduje pod vodou.

„Páteř projektu tvoří monumentální videoinstalace Davida Michalka ze série figurálních a pohybových studií a fotografie a kresby českého umělce Miloše Šejna. Autorem koncepce výstavy je respektovaný historik umění a kurátor Ladislav Kesner,“ uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Výstavu nazvanou David Michalek: Slow dancing & Figure studies / Miloš Šejn: Vznášení a padání mohou zájemci navštívit do čtvrtého ledna ve dvoraně a hlavním výstavním sále auly Gong, která je jedním ze dvou výstavních prostorů nové městské galerie.

„Slow Dancing se skládá z 54 monumentálních videoportrétů předních profesionálních tanečníků z celého světa, kteří předvádějí tance různých stylů a z různých kultur. Figure Studies pak představují v podstatě vědecký pohled na dynamiku lidského těla,“ představil svoje dílo sám Michalek.

Podívejte se na video:

Výstava Davida Michalka a Miloše Šejna (zdroj: ČT24)

K projektu Michalka inspirovala manželka, členka Newyorského baletu. Pro dokonalý obraz hledal správnou techniku, až našel dodavatele, který vyráběl kamery i pro americkou armádu. Obrazy se promítají na dlouhá projekční plátna, která se vznášejí v prostoru.

Od své premiéry v roce 2007 se dílo Slow Dancing objevilo na výstavách v téměř dvaceti městech jako galerijní i venkovní instalace. K vidění bylo například v Lincolnově centru v New Yorku, na Benátském bienále nebo na Trafalgarském náměstí v Londýně. V Česku se David Michalek představuje úplně poprvé.

Šejn pod vodní hladinou

Miloš Šejn, jenž pracuje v oblastech vizuálního umění či performance, v Ostravě představuje několik svých děl z posledního desetiletí. I Šejna zajímá lidské tělo, které zobrazil třeba při pohybu pod vodní hladinou. „Pro mne pomalý pohyb těla je ten kanál, který mi slouží pro konfrontaci s prostředím,“ říká Šejn.

Z výstavy Davida Michalka a Miloše Šejna
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Šejn je mimo jiné průkopníkem bodyartu v Čechách. Dnes působí hlavně na poli vizuálního umění, jeho práce ohledávají vztah kulturní krajiny, divočiny a lidského těla. Připravuje také tematické workshopy se sdružením Bohemiae Rosa.

Trojhalí Karolina

Novou Galerii města Ostravy provozuje zájmové sdružení Trojhalí Karolina. Zastupitelé v červnu na činnost a provoz galerie uvolnili pro následujícího 3,5 roku zhruba 35 milionů korun. Proti podobě městské galerie však protestovala část kulturní veřejnosti.

Galerie nebude mít vlastní sídlo, ale bude provozována právě v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice a některé výstavy budou umístěny i do jedné z budov nyní renovovaného komplexu historických budov nazývaných Trojhalí.

V čele galerie bude stát Marek Pokorný, bývalý ředitel Moravské galerie v Brně. Pokorný už dříve uvedl, že galerie má představovat špičkové současné umění, které se nebude zaměřovat jen na malbu, sochy či konceptuální umění, ale i na grafický design a módu.