Sexy Dancers po 20 letech rozhoupou Metronome. Hudba obsadí i Prague Islands

Dan Bárta a David Gaydečka zvou na Metronome Festival (zdroj: ČT24)

Pražskou prázdninovou hudební sezonu otevírají dva spřátelené multižánrové open air festivaly. V pátek a sobotu na holešovickém Výstavišti vystoupí třeba kapely Massive Attack nebo The Chemical Brothers, chystá se i comeback českého funky uskupení Sexy Dancers po dvaceti letech. Ve stejnou dobu zároveň pražské ostrovy propojí hudba díky přehlídce United Islands of Prague. Hlavní zahraniční hvězdou budou britští Arcane Roots.

Sexy Dancers byli jedním z funkových projektů Romana Holého. Základní muzikantské složení tvořili členové kapel J.A.R. a Illustratosphere s Danem Bártou a Darou Rolins u mikrofonů.

„Ono to tak k tomu zrálo, že jsme si uvědomovali, že jsme před těmi dvaceti lety napsali takový materiál, který by stálo za to si sem tam zahrát. A když jsme v prosinci dostali nabídku, abychom to hráli někde na večírku, tak jsme měli důvod to oprášit a zjistili jsme, že je to krásná zábava,“ uvedl ke comebacku Dan Bárta.

Uskupení vydalo jen jedno album Butcher's On The Road, jejich píseň Slim Jim se ovšem počítá k největším tuzemským hitům devadesátých let. Dan Bárta připomíná ale i další skladby: „Some People je píseň, na kterou jsme s Františkem Brabcem udělali klip v blázinci a která nese určitý informace. A mě osobně baví F. I. U., výčitka starého toreadora svému synovi, má takový španělský náčuch a myslím, že nám jde hrát.“

Kromě Sexy Dancers bude znít Výstavištěm mix žánrů, od popu a rocku přes taneční muziku a elektroniku až po alternativní proudy. „Největší hvězdy vystoupí už v pátek večer. Třeba britská kultovní kapela Massive Attack nebo John Cale, zakladatel Velvet Underground. Pokračovat budeme i zítra. Přijede David Byrne, což je leader Talking Heads, ale to není zas tak důležité, přiveze totiž skvělé nové album, a další kultovka – The Chemical Brothers – to v sobotu završí,“ vyjmenoval zahraniční účinkující organizátor Metronome Festivalu David Gaydečka.

Hudba na ostrovech nejen z ostrovů

Jako pořadatel stojí i za starším festivalem United Islands of Prague. Na své si přijdou především ti, které spíše než zavedená velká jména zajímají hudební objevování různých žánrů. Na patnáctém ročníku přehlídky v ulicích a na ostrovech Prahy si mohou vybírat z více než stovky vystupujících na patnácti pódiích.

Ze zahraničních upozorňují organizátoři především na trojici rockerů Arcane Roots z Velké Británie. Slyšet ale budou ale i indie rockové formace z Rakouska (At Pavillon) nebo Belgie (Leoniden). Z tuzemských se mohou posluchači zastavit třeba u ČT art stage před Invalidovnou, kde zahrají Vypsaná Fixa, John Wolfhooker či The Drain. Všechny koncerty jsou zdarma.

Kdo by rád stihl jak Metronome Festival, tak United Islands, pendlování mezi oběma festivaly mu usnadní tramvajová linka číslo 40, která bude v pátek a v sobotu odpoledne jezdit mezi Výstavištěm a Karlínem.