Londýn se z fotografií Dagmar Hochové dozví pravdu o komunistickém Československu

Jak vypadal život v komunistickém Československu, přibližuje Londýňanům třicet černobílých snímků dokumentární fotografky Dagmar Hochové. Výstava v londýnské 12 Star Gallery byla připravena u příležitosti dvou „osmičkových“ výročí: vzniku Československa v roce 1918 a událostí pražského jara o půlstoletí později.

Dagmar Hochová (1926–2012) bývá označována jako fotografka pravdivého života. Sama za pravdivější považovala černobílé fotografie, proto nikdy nepořizovala barevné snímky. Zaměřovala se na v tehdejší době okrajová témata, zachytila například legionáře nebo mentálně postižené děti.   

Na jejích snímcích se také objevují osobnosti, které se dostaly do nemilosti minulého režimu, třeba budoucí prezident Václav Havel, gymnastka Věra Čáslavská či výtvarník Mikuláš Medek.

Hochové fotografie ukazují, že dokument nemusí mít sklon k voyeurismu nebo se pást na ošklivosti světa. Laskavý nadhled jim neubírá nic na sdílnosti.
Jiří Pátek
kurátor výstavy

Návštěvníkům britské galerie předkládají kurátoři ve výběru fotografie z padesátých až osmdesátých let. Nezkreslený pohled na totalitu mohou vidět jak v momentkách z běžného života, tak při zachycení podstatných okamžiků československých dějin, jako byl vpád vojsk Varšavské smlouvy nebo sametová revoluce. 

Výstavu s názvem Pocta Dagmar Hochové společně připravily Moravská galerie v Brně a České centrum Londýn. Fotografka za svého života neměla příliš možností, jak svou tvorbu představit širší veřejnosti, do povědomí se dostala až po roce 1989. V londýnské 12 Star Gallery se s jejími černobílými snímky mohou lidé seznámit do konce června.