Jiří Bubeníček: Ceny přijdou samy, když tančíte s láskou

Drážďany – Existuje málokdo, koho by svým tancem Jiří Bubeníček neoslnil. Při jeho výkonech padají samé superlativy a tanečník každou další choreografií dokazuje, že spolu s bratrem patří ke špičce oboru. Jeho výjimečnost ocenili v Německu, odkud si odnesl další cenu. On sám přitom říká, že když člověk tančí s láskou a nadšením, ceny přijdou samy.

Tančil v Paříži, New Yorku i Tokiu a od roku 2006 je doma v souboru Semperoper Ballett v Drážďanech. K tanci měl předpoklady již odmalička, protože se svým dvojčetem Ottou pochází z cirkusového prostředí. Ani jeden z bratrů ale rodinnou tradici nenásledoval a oba úspěšně absolvovali taneční studium na pražské konzervatoři.

Sourozenci se nerozdělili ani v průběhu další kariéry. Společně pokračovali cestou do ansámblu v Hamburku. V roce 2001 pak Jiří získal první velkou cenu, a to sice v moskevském Bolšoj těatru, kde ho vyhlásili nejlepším tanečníkem.

Pražskému publiku se dvojčata představila před třemi lety v Národním divadle, v němž tančili v programu s názvem Bubeníček and Friends. Naposledy se Bubeníčkové v Česku ukázali na festivalu Zlatá Praha. Výběr z jejich společné práce patřil k vrcholům letošního ročníku.