Centrum Ostravy: Fiducia slaví patnáct let

Ostrava - Klub Fiducia v Ostravě, který patří k nejvýznamnějším nezávislým kulturním centrům v regionu, slaví patnáct let své existence. Majitelka Ilona Rozehnalová uspořádala se svými spolupracovníky tisíce výstav, debat nebo festivalů. Vedle prodeje a výkupu knih se Antikvariát a klub Fiducia zpočátku věnovaly hlavně výtvarnému umění a literárním akcím. Postupně se činnost rozšiřovala do dnešního širokého záběru včetně okrašlování města a vydávání publikací.

V klubu fungují dvě galerie, jedna je zaměřená na fotografii, druhá na výtvarnou tvorbu. „Obě naše galerie byly několikrát za sebou vyhodnoceny grantovou komisí ministerstva kultury jako nejlepší galerijní projekty v Česku,“ uvedla Ilona Rozehnalová, která inklinuje také k architektuře a k ochraně památek. K jejím spolupracovníkům patří například historik architektury Martin Strakoš nebo režisér a autor seriálu Šumná města Radovan Lipus. Právě s nimi začala v roce 2004 pořádat Šumné procházky, které patří k nejnavštěvovanějším akcím klubu.

Petr Hruška o Fiducii

Básník Petr Hruška chodí do Fiducie od začátku a dodnes tam bývá velmi často. Antikvariát sídlí kousek od jeho bydliště v centru Ostravy. Táhnou ho tam knihy, výstavy, literární pořady, ve kterých sám nesčetněkrát účinkoval. Pravidelně tam také křtí své básnické sbírky. „Už i v zahraničí se dobře ví, že Fiducia patří k nejdůležitějším klubům v Česku,“ říká Hruška, který má moc rád také tamní antikvariát. „Jsou tam nejen úžasné knihy, ale také ta správná atmosféra - laskavost a určité spiklenectví nad společnými hodnotami,“ říká Hruška. Oceňuje, že při veřejných debatách jsou ve Fiducii možné i hádky. Tvrdí, že řada lidí vnímá Fiducii jako střed Ostravy. A není sám, koho udivuje, že za tím vším je jedna subtilní žena. „Ilona Rozehnalová je kapitánkou krásné lodi. Díky ní jsem se naučil, že Fiducia je štěstí,“ řekl Petr Hruška.

Fiducia se angažuje v otázkách rozvoje města Ostravy, organizuje diskuze na ožehavá témata, iniciovala několik různých petic. Klub se zapojil do debaty o budoucnosti industriálních památek v Dolních Vítkovicích, zajímá se o osud historických městských jatek, o zdevastovaný obchodní dům Ostravica-Textilia, hotel Palace a další ohrožené městské památky. Fiducia přispěla k záchraně lipové aleje v Komenského sadech, vyjádřila veřejný nesouhlas s finální podobou komplexu Nová Karolina.

Podívejte se na galerii z různých akcí:

Nejnovější aktivitou klubu je Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu. „Okrašlujeme různá zapomenutá a zdevastovaná místa ve městě. Navazujeme na podobné spolky, které fungovaly v Ostravě před válkou,“ vysvětluje Rozehnalová. Rozehnalová dále vydává katalogy, pexesa, pohlednice, odborné publikace, roky provozuje Dětské studio, ve kterém se děti učí mimo jiné malovat. Připravuje pořady o druhé světové válce nebo prokomunistickém odboji.

Klub dlouhodobě spolupracuje s Národním památkovým ústavem, Archivem města Ostravy, Ostravskou univerzitou, Národním divadlem moravskoslezském, občanským sdružením PANT, konferencí Forum 2000 a dalšími.

Ostravská Fiducia slaví (zdroj: ČT24)

Ve Fiducii vystupovaly osobnosti jako Ivan Martin Jirous, Arnošt Lustig, Jan Balabán, Helena Třeštíková, František Lízna, Milan Uhde, Miloš Štědroň, Pavel Zajíček a mnoho dalších. Galerie vystavily například díla Andyho Warhola, Ivana Pinkavy, Františka Chocholy, Jakuba Špaňhela, Pavla Máry a dalších umělců. „Fiducia je můj splněný sen,“ říká Ilona Rozehnalová.

Další info hledejte na stránkách antikvariátu.