Karlštejn v novém: začíná rozsáhlá rekonstrukce, kastelán po 31 letech končí

Události: Oprava Karlštějna za 95 milionů (zdroj: ČT24)

Karlštejn dostane nové návštěvnické centrum nebo trvalé expozice. Rekonstrukcí projdou jeho inženýrské sítě i zahrady a využívat se začne suterén i sklep. To všechno se odehraje v rámci projektu Karlštejn – klenot české země, který v pondělí slavnostně zahájili památkáři a ministři. Hrad zůstane otevřený, lidé by se ale od příštího roku měli připravit na krátkodobé uzavírky. Hotovo by mělo být do roku 2022.

„Majestátní silueta hradu Karlštejn sice vyvolává pocit stability, nicméně i tento velikán trpí skrytými neduhy a vysokým návštěvnickým provozem. Proto již nestačí prováděná údržba a památka vyžaduje větší stavební zásah,“ vysvětluje důvody nutné obnovy hradu, do kterého vloni zavítalo přes 228 tisíc návštěvníků, generální ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková.

Asi nejvýraznější novinkou pro hosty bude nové návštěvnické centrum místo současného prodeje vstupenek u okénka. To vznikne v atraktivních pozdně gotických prostorách ve východní části hradního purkrabství. Jeho součástí bude obchod se suvenýry nebo občerstvení, které nahradí stávající dřevěný stánek na nádvoří.

V návštěvnickém centru budou i zdarma přístupné výstavy o karlštejnském vinařství a kamenických prvcích a virtuální model hradu před rekonstrukcí Josefem Mockerem z konce 19. století. Bude propojeno s terasou na střeše nových toalet vybudovaných na jižním parkánu. Lidé se budou pohybovat jen jedním směrem, a odpadnout by tak měly fronty na nádvoří.

Otevřou se i některé dosud nepoužívané přízemní, suterénní a sklepní prostory Císařského paláce, arkádového přístavku, či skalního sklepa. V nově zpřístupněném gotickém sklepení se bude promítat časosběrný snímek oprav. Renovace čeká také užitkovou zahradu na jižním parkánu a inženýrské sítě.

Opravovat se bude za provozu

V rámci realizace projektu se nepředpokládá uzavření hradu. Bude však nutné počítat s krátkodobými uzavírkami. Stávající návštěvnické okruhy nebudou stavebními pracemi přímo zasaženy, a budou tedy návštěvníkům dále přístupné.

Ředitel územní památkové správy NPÚ Dušan Michelfeit řekl, že projektová příprava už začala a se zahájením stavebních prací se počítá v příštím roce. „Jsme teď ve fázi, kdy se zpracovává projektová dokumentace pro realizaci,“ uvedl. Celá rekonstrukce přijde na 95 milionů korun. Dotace EU pokryje 85 procent nákladů.

Gotický hrad založený v roce 1348 zaujímá mezi českými památkami zcela výjimečné postavení. Zbudoval ho český král a římský císař Karel IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských i českých korunovačních klenotů. Stavba dospěla ke konci v roce 1365, kdy kněz vysvětil Kapli sv. Kříže ve Velké věži.

Objekt prošel po roce 1480 stavebními úpravami v pozdně gotickém slohu a následně v poslední čtvrtině 16. století renesanční přestavbou. Při poslední významné Mockerově přestavbě z konce 19. století získal hrad dnešní podobu.

V polovině 80. let 20. století se uskutečnila generální oprava střešní krytiny a fasád Velké věže. Při ní se například strop v suterénech Císařského paláce nahrazoval silničními panely. „Taková byla tehdy doba a tyto věci chceme napravit,“ řekl k tomu Michelfeit. Práce pokračovaly do počátku 90. let obnovou krytiny dalších střech. V letech 1997 až 2001 se sanovaly dřevěné stropní konstrukce paláce a obou věží.

Karlštejn přijde o dlouholetého kastelána

Novinkou na hradě bude také změna na postu kastelána. Po dlouhých letech totiž z této pozice odchází Jaromír Kubů. „Každý jednou musí skončit. Končím dobrovolně a už chci, protože tady jsem 31 let. Příští týden je mi 65 let a jsem důchodce,“ uvedl Kubů, který už deset let před kastelánstvím na Karlštejně provázel.

Ve funkci by ho měl vystřídat Lukáš Kunst, který je nyní jeho zástupcem. Je dohodnuto, že si budou agendu postupně předávat.