Kynžvartská daguerrotypie: Fotografický unikát na seznamu UNESCO

Jedna z nejvzácnějších fotografií na světě byla objevena v roce 1960 na zámku Kynžvart. Dnes ji vlastní český stát a od dubna je zapsána i v prestižním seznamu dokumentů UNESCO Paměť světa. Takzvaná Kynžvartská daguerrotypie je jedním z nejzachovalejších a nejstarších snímků vytvořených Louisem J. M. Daguerrem, francouzským vynálezcem prvního patentovaného fotografického procesu.

Podle pražského Národního technického muzea, kde je dnes vzácný obraz vystaven ve vitríně s ochrannou atmosférou, pochází fotografie z doby před oficiálním vyhlášením vynálezu 19. srpna 1839. To znamená, že jde o jednu z deseti nejstarších dochovaných fotografií na světě. Kurátor Rudolf Jung však považuje Kynžvartskou daguerrotypii za nejzdařilejší z nich. 

Daguerre při snímání scény nepoužil zrcadla, neboť nápis na štítku u zavěšeného obrazu v pozadí je stranově převrácený. Autor rozeslal přibližně deset kusů těchto světelných obrazů nejvýznamnějším postavám té doby, mezi nimi i  kancléři Matternichovi, hraběti z Kynžvartu.

„Panu knížeti věnuje jeho velmi pokorný a oddaný služebník Daguerre,“ napsal vynálezce vlastnoručně na obraz. Metternich pak daguerrotypii zařadil do svého kabinetu kuriozit.

Zachráněný poklad

Poprvé se daguerrotypie dostala do muzea v polovině osmdesátých let, kdy se musel tehdy zavřený zámek kvůli napadení dřevomorkou vyklidit. Podle fotografa Rudolfa Skopce mladšího ale za záchranou jedinečného snímku stál už dříve jeho děda. Historik fotografie Rudolf Skopec našel kolem roku 1960 daugerrotypii na zámku ve špatných podmínkách a po domluvě se zámeckou správou ji pak měl asi patnáct let doma.

Události v kultuře: Kynžvartská daguerrotypie (zdroj: ČT24)

V dalších letech pak sběratel Rudolf Skopec se synem Petrem (tehdy zaměstnancem Národního technického muzea) několikrát odmítli prodej vzácné fotografie do zahraničí. Zahraniční instituce za Kynžvartskou daguerrotypii nabízely podle kastelána zámku Miloše Říhy v 90. letech až milion dolarů, tedy více než 20 milionů korun.

Před třinácti lety se daguerrotypie stala národní kulturní památkou. V současné době je zátiší součástí fotografické expozice Národního technického muzea v Praze, kde patří k nejcennějším exponátům. Nejpozději roku 2021 se má vrátit zpět na zámek Kynžvart.