Izraelský basista Avishai Cohen opět překvapil jazzové publikum v Brně

Avishai Cohen koncertuje s novým albem 1970 (zdroj: ČT24)

Kontrabasista, zpěvák a skladatel Avishai Cohen představil na festivalu JazzFest Brno nové album nazvané 1970. V odkazu na rok svého narození typicky opustil zavedené modely, a brněnské publikum tak znovu překvapil a nadchl svou stále více popově laděnou show.

Cohenův typický skladatelský a aranžerský rukopis se v písních mísí se světem popu. „Hudba je více elektronická a méně akustická a sděluje některé mé oblíbené songy ze 70. let, když jsem byl malý. Skvělé songy, co jsem slyšel v rádiu a co se prostě tehdy hrály,“ řekl brzy osmačtyřicetiletý izraelský hudebník.

Na JazzFestu vystoupil sice už počtvrté, ale pokaždé se tu představil s jinou sestavou. „V roce 2012 hrál trio, 2015 s filharmonií a letos ho tady máme s kapelou, která je taková tvrdší, se šlapající rytmikou. Takže kdo byl na třech koncertech, vidí pokaždé jiného Avishaie,“ přiblížil umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Cohen vyrůstal v hudební rodině nedaleko Jeruzaléma. Ve svých devíti letech začal hrát na klavír, ve čtrnácti na basovou kytaru, studoval hru na kontrabas. Po přestěhování do New Yorku v roce 1992 se dostal do kontaktu s jazzem. Zlomový okamžik pro něj nastal o pět let později, kdy se stal členem tria, které vedl jazzový pianista Chick Corea. Pod jeho společností vydal v roce 1998 své první album Adama, celkem šestnáctým počinem je pak loňské album 1970.

Avishai s novou kapelou v něm vzdává hold svým hudebním vzorům. Zvuk obohacují etnické nástroje i klávesy. Sám Cohen ovládá jak kontrabas, tak baskytaru a zároveň zpívá. Právě zpěv se v posledních letech stal nedílnou součástí jeho nahrávek a vystoupení.

Avishai Cohen
Zdroj: ČT24

Cohenova hudba díky tomu, že písně mají více textu a znějí mnohem popověji, zpřístupňuje jeho dílo i posluchačům mimo oblast klasického jazzu. Stejně to dělá celý festival. Až do 10. května nabídne další zážitky v podání několika zvučných jmen.

„Třeba Omar Hakim, skvělý bubeník, který nahrál desky s Duft Punk, Madonnou nebo Stingem, si přiveze kapelu se skvělou pianistkou a klávesačkou Rachel,“ pozval Spilka na jeden bod z bohatého programu.