Bernie, ach, Bernie, co že jsi to za ptáčka?

Opravdu skvělý Jack Black hraje v komedii Bernie majitele pohřebního ústavu v malém městě v Texasu. Naváže přátelství se zámožnou vdovou (Shirley MacLaine). Ale tak nějak trochu ji zastřelí. Po činu se ovšem nezhroutí, ale velice zdatně se snaží vytvořit iluzi, že je stále naživu. Dále spravuje její věci, a přestože musí tušit, že pravda vyjde co nevidět na světlo boží, neschovává se, neutíká a nelže. Navíc městečko, i když se dozví tragickou pravdu, odmítá uvěřit a svého miláčka nekriticky brání. Podivný příběh o roztomilém vrahovi by mohl být dalším z rodu vymyšlených filmových syžetů, cílených na důvěřivého diváka, pokud by ovšem nebyl inspirován skutečnou událostí.

Režisér Richard Linklater úvodní jízdní scénou skvostně navazuje atmosféru a dokonale, byť nenásilně představuje Bernieho. Bohužel svižný a příjemný rytmus této úvodní sekvence se poměrně rychle vytrácí a vše následující běží ve stejných intencích a dynamice. Bernieho příběh se před námi odehrává logicky a nevzrušivě, pomalu vkrádající se nudu za hranicí neúnosnosti udržují jen vynikající herecké výkony jak Jacka Blacka, tak Shirley MacLaine a v neposlední řadě Matthewa McConaugheye, u nějž je očividné, s jakou chutí opustil škatulku romantických hezounů a vrhl se na vykreslení žalobce texaského ražení.

Texas vůbec hraje ve filmu významnou roli, což ovšem neamerické publikum ocení jen zčásti. Režisér se po natáčení přiznal, že se opravdu velmi bavil pseudodokumentárními promluvami obyvatel městečka. Jejich zaryté obhajování Bernieho pronášené texaským přízvukem bylo prý neodolatelné. Vskutku těžko posoudit. Třebaže herecká kreace McConaugheye dává i zbytku světa tušit, oč asi jde. McConaughey předvádí směs buranství, které neodstranilo ani vzdělání a postavení, ješitnosti, podpořené vědomím objektivní spravedlnosti a buldočí urputnosti, kde není místa pro jakoukoli shovívavost.

  • Bernie / Shirley MacLaine a Jack Black zdroj: D-cinema
  • Bernie / Matthew McConaughey zdroj: D-cinema

Paradoxně by ovšem tento herecký výkon mohl sloužit k vysvětlení, proč celek nepůsobí přesvědčivě. Bernie, milý, jemný, ohleduplný, citlivý, talentovaný, příjemný, pracovitý, věřící chlapík, který jen tak mimochodem spáchá zločin, nemá totiž adekvátního protihráče, jež by jeho čin dokázal divákovi odhalit a pojmenovat v plném dosahu. McConaughey si s postavou zastupující zákon hraje na hranici karikatury, kostým, chování i práce maskérů, kteří dokázali z krasavečka vytvořit celkem protivného chlápka, překrývá fakt, že on jediný vidí hrůznost Bernieho činu a podstatu celé věci, že ani těm nejmilejším lidem nelze zabíjení odpustit, natož prominout. Jeho stěžejní replika: „Všichni tady vzdychají chudák Bernie, a nikdo neřekne chudák mrtvá Marjorie,“ zanikne pod nánosem hereckých libůstek, byť vskutku zábavných. To je zřejmě největší slabina filmu - práce s detailem dokonalá, celek tím však ztrácí na účinnosti.

Režisér až přespříliš odkazuje diváka do role pouhého pozorovatele, nic nevysvětluje, nic nedotváří, nefabuluje. Jen si tak pohrává a s nadsázkou, zřetelnou snad jen jemu, vypráví příběh o tom, jak jeden chlapík páchal dobro, až mu to přerostlo přes hlavu a nepoučen s naivním výrazem, připomínajícím našeho dobrého vojáka Švejka, pokračuje dál, neboť je tak prostoduchý nebo fikaný? To se bohužel nikdo nikdy nedozví.

Bernie - Komedie / Krimi / Drama, USA, 2011, 104 min. Režie: Richard Linklater. Scénář: Richard Linklater, Skip Hollandsworth. Kamera: Dick Pope. Hudba: Graham Reynolds. Hrají: Jack Black, Matthew McConaughey, Shirley MacLaine, Gary Teague, Larry Jack Dotson, Ben Bachelder.

V českých kinech od 26. 09. 2013.