Dobro eskalovalo až ke třem Cenám Anděl pro J.A.R.

Tuzemskou hudební úrodu za loňský rok posedmadvacáté zhodnotily Ceny Anděl. Nejvíce kroužily kolem kapely J.A.R., která získala tři sošky, včetně té pro nejlepší album. Sólovým interpretem byl vyhlášen David Stypka, interpretkou pak Debbi.

  • Album
    J.A.R. – Eskalace dobra
    Mirai – Konnichiwa
    David Stypka – Neboj
  • Skladba
    J.A.R. – Zhublas
    Mirai – Když nemůžeš, tak přidej
    David Stypka a Ewa Farna – Dobré ráno, milá
  • Skupina
    J.A.R. – Eskalace dobra
    Mirai – Konnichiwa
    Mydy Rabycad – M.Y.D.Y
  • Sólový interpret
    Michal Hrůza – Sám se sebou
    Kapitán Demo – Bez klobouku boss
    David Stypka – Neboj
  • Sólová interpretka
    Anna K. – Světlo
    Debbi – Break
    Radůza – Studna v poušti
  • Objev
    Mirai – Konnichiwa
    Mydy Rabycad – M.Y.D.Y
    Pokáč – Vlasy
  • Videoklip
    J.A.R. – Zhublas
    Kapitán Demo – Trendsetter
    Barbora Poláková – Po válce
  • Alternativa
    Cold Cold Nights – (The) Last Summer
    Insania – Na počátku byl spam
    Kalle – Saffron Hills
    Pacino – Půl litru země
    Wild Tides – Sbohem a šáteček
  • Elektronika
    Enchanted Lands – Feed Goals
    Fiordmoss – Kingdom Come
    HRTL – Yellow Mellow
    Logic – Zhora vypadá všechno líp
    Opak Dissu – Tape 2
  • Folk
    Beránci a vlci – Beránci a vlci
    Cermaque – Neboj
    Rendez-fou – Miniatury
    Dagmar Voňková – Hostina
    Wolf Lost in the Poem – Nepřipoutaný
  • Jazz
    Štěpánka Balcarová – Life and Happiness of Julian Tuwim
    Beata Hlavenková – Bethlehem
    Jaromír Honzák – Early Music
    Tomáš Liška – Invisible Faces
    Luboš Soukoup Quartet ft. Lionel Loueke – Země

Skupinou roku se stali J.A.R., česká funky legenda po šestileté pauze loni vydala desku Eskalace dobra. Ověnčená je čerstvě Andělem pro nejlepší album. Obsahuje mimo jiné skladbu roku Zhublas. „I cynická stará parta dokáže být šťastná,“ komentovali svůj úspěch J.A.R.

Objevem roku 2017 je kapela Mirai, která do finále letošního ročníku vstupovala s nejvíce, tedy čtyřmi, nominacemi, stejně jako jejich zkušenější kolegové J.A.R. Mirai si kritici a posluchači všimli zásluhou alba Konnichiwa, především díky chytlavému „zátopkovskému“ singlu Když nemůžeš, tak přidej.

Interpretkou roku byla vyhlášena Deborah Kahlová alias Debbi. Titul si šestadvacetiletá zpěvačka vysloužila za svou třetí nahrávku Break.

Anděla pro sólového interpreta si odnáší David Stypka, zpěvák, hudebník a textař z Frýdku-Místku. Loňská deska Neboj je první velkou nahrávkou, kterou vydal s kapelou Bandjeez u velké firmy. Obsahuje mimo jiné úspěšný duet s Ewou Farnou.

Nejlepší videoklip natočila Barbora Poláková ke svému druhému albu Ze.Mě. Video k písni Po válce, v níž rozchod přirovnává k válčení, je natočen pozpátku. Poláková už eponymním debutem z roku 2015 přesvědčila, že není zpívající  herečkou, ale rovnocennou herečkou a zpěvačkou. 

Andělé v letošním ročníku doznali několika změn. Jednou z nich je, že vyhlašování žánrových kategorií se zařadilo do „hlavního“ ceremoniálu. Brněnské uskupení Fiordmoss si tak mohlo převzít sošku za nejlepší elektroniku. Patří jim za debut Kingdom Come.

Ve škatulce alternativa nejvíce zaujalo táborské duo Kalle, tedy Veronika Buriánková a David Zeman, deskou Saffron Hills. Obdrželi za ni už cenu Apollo. Mimo mainstream se už předávalo i ocenění Vinyla

V kategorii jazz potvrdil svůj nezastupitelný hlas v tomto žánru jazzový kontrabasista Jaromír Honzák. Anděla už získal popáté, tentokráte za nahrávku Early Music.

Z folku podle akademiků za poslech určitě stojí Beránci a vlci. Stejnojmenná akustická nahrávka pětadvacetičlenného uskupení se hlásí k „moravské world music“.

K folkařům se hlásí i osobnost, kterou v letošním ročníku vybrala Česká hudební akademie do Síně slávy. Uvedla do ní písničkáře Vladimíra Mertu.

Merta, který se za normalizace musel potýkat se zákazem hraní, se prakticky jako jediný během andělského ceremoniálu vyjádřil k politice, když prezidentům Putinovi a Zemanovi i premiérovi v demisi Andreji Babišovi vzkázal, že jsou „padlí andělé“. Jinak se na hudebních cenách, které už na začátku předávání přislíbily „méně řečí“, aktuální politické napětí neprobíralo - na rozdíl do nedávného udělování filmových Českých lvů.