Malá hvězda nezapadá. Herec Tomáš Holý by oslavil padesátiny

Padesáté narozeniny by 17. března oslavil Tomáš Holý, jedna z největších dětských hvězd československé kinematografie. Při vyslovení jeho jména si snad každý vybaví roztomilého klučinu, který exceloval v úspěšných komediích Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny nebo v neméně oblíbené trilogii Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Tragicky zahynul roku 1990 při autonehodě v necelých 22 letech.

Jeho cesta ke slávě začala roku 1976 docela nenápadně a vlastně náhodou. Když při natáčení filmu „Marečku, podejte mi pero!“ sháněl režisér Oldřich Lipský narychlo chlapce pro malou roli, nabídl jeden barrandovský rekvizitář svého synovce. Tak se Tomáš Holý coby žák nesoucí vzkaz a cumlající hašlerku dostal poprvé před kameru.

Z jedné role do druhé

Už tehdy zaujal přirozeností a neobyčejným talentem. Oldřich Lipský na malého Tomáše nezapomněl a obsadil ho do svého dalšího filmu, hudební komedie pro děti Ať žijí duchové! Koncem stejného roku hledala režisérka Marie Poledňáková malého herce pro svůj nový film Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) a Tomáš opět zaujal. 

Jak dostat tatínka do polepšovny (zdroj: ČT24)

Režisérka Marie Poledňáková později vzpomínala: „Vybírala jsem ze 160 dětí. Tomáš Holý byl nejmenší, moc nemluvil, nebyl nijak výrazný. Když byl na odchodu, udělal takové zvláštní gesto na pozdrav. A v tu chvíli byl nepřekonatelný.“

Roli nezbedného Vaška dostal, po boku svých filmových rodičů Františka Němce a Jany Preissové zazářil a stal se hereckým miláčkem národa. Pak už šel z jedné role do druhé. V následujících čtyřech letech hrál ve více než deseti celovečerních filmech, mezi kterými vynikalo pokračování Jak dostat tatínka do polepšovny a trilogie režiséra Václava Gajera Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.

Hercem nikdy

Už v době své největší herecké slávy ale věděl, že herectví jako celoživotní povolání nechce. Na otázky, jestli se bude herectví věnovat i v dospělosti, vždycky tvrdošíjně odpovídal, že nikdy.

Ve třinácti letech natočil snímek Prázdniny pro psa (1980), kývnul ještě na roli v německém televizním seriálu Připoutejte se, letíme nad Atlantidou (1982), ale pak s herectvím definitivně skončil.

Příběhy slavných / Malá hvězda nezapadá (zdroj: ČT24)

„Chci být sexuologem, ne hercem,“ prohlásil prý čtrnáctiletý kluk. Později ale začal studovat práva. Novináři ho přestali pronásledovat a roztomilého Vašíka v něm poznával už jen málokdo. Podle svědectví přátel si uchoval řadu svých povahových vlastností, které jsou dobře známy z jeho filmů, miloval humor, k druhým lidem se choval obětavě. V posledních měsících byla jeho přítelkyní tehdy začínající zpěvačka Lucie Bílá.

Mladý život však přerušila osudná nehoda. Tomáš Holý tragicky zahynul při autonehodě 8. března 1990 nedaleko Kytlice. Devět dní nato by oslavil dvaadvacáté narozeniny. V roce 2006 se stal držitelem vůbec první hvězdy na zlínském chodníku slávy. V roce 2013 o něm Česká televize natočila dokument s názvem Malá hvězda nezapadá.