Noc v muzeích táhl zájem o techniku i etnologii

Praha – Sice na druhý pokus, ale úspěšně – tak hodnotí organizátoři tradiční Muzejní noc, která byla kvůli povodním přesunuta z června právě na sobotu. Od sobotní sedmé hodiny večerní bylo až hodinu přes půlnoc v metropoli otevřeno zhruba 60 objektů - muzeí, galerií a vybraných památek v gesci 38 institucí. Ve většině případů zdarma. Největší zájem byl o Národní technické muzeum, Letecké muzeum ve Kbelích nebo Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur.

Už před zahájením se na řadě míst tvořily fronty a i pak museli příchozí čekat. Byla mezi nimi i spousta dětí, jimž rodiče prodloužili večerku a vzali je na poučnou pouť hlavním městem. I letošní nováčci této akce jako Galerie Emilie Paličkové v ulici U Půjčovny s volně přístupnou výstavou Krajka v módě, Knihovna Václava Havla v Galerii Montmartre, kde se promítaly fotografie, filmy a četlo se z prací bývalého prezidenta, či kino Ponrepo s nabídkou muzeálních klenotů a bizarností českého filmu, neměli o příchozí nouzi.

Mimořádné autobusové linky najely téměř 9 000 kilometrů, na desítce tras měly 67 zastávek. I letos mezi nimi bylo Muzeum městské hromadné dopravy ve Střešovicích. Noční doprava byla posílena, aby se cestující v pozdních hodinách dostali domů. Akcí v Praze se tak o něco později uzavřel Festival muzejních nocí, který se v první polovině roku konal ve všech krajích - připojilo se k němu 312 institucí ve 134 městech.

Návštěvnost o něco nižší než loni

Náhradní termín se možná mohl promítnout do návštěvnosti Muzejní noci. Letos zaznamenali organizátoři na 150 tisíc návštěvnických vstupů – minulý rok to bylo zhruba 200 tisíc. Každý z účastníků tehdy běžně stihl zavítat do dvou až tří muzeí či galerií. Ty letos zvolili především milovníci výtvarného umění a přivítali možnost prohlédnout si sbírky ve Šternberském i Schwarzenberském paláci, v klášteře sv. Anežky České a ve Veletržním paláci zdarma. Valdštejnská jízdárna nabídla retrospektivu Jana Křížka.