Klasická hudba a děti, to nemusí být vždycky protimluv

Praha – Koncertní sály i operní domy si pomalu, ale jistě, začínají uvědomovat, že děti nestačí jen posadit na koncert klasické hudby a čekat, že se z nich samovolně stanou odborníci a fanoušci tohoto leckdy náročného žánru. Speciální akce tak během tohoto víkendu pro malé návštěvníky připravil festival Dvořákova Praha, děti si na své brzy budou moci přijít i v Ostravě, kde finišuje Iva Bittová přípravy na společné vystoupení s dětskými zpěváky. Koncertem oslaví tamní dětské Operní studio, které je v republice unikátem, dvacáté narozeniny.

Dvořákova Praha chce děti seznámit třeba se skladatelem, který dal festivalu jméno. Tam, kde jindy koncertuje Pražská konzervatoř, si tak děti mohly třeba vymalovat slavného skladatele ve vlastní knize. „Je to pohled na jeho život dětskýma očima, zastavení se u těch nejzásadnějších událostí, které většinou provázel vznik jeho skladeb,“ vysvětlila výkonná ředitelka festivalu Dvořákova Praha Dana Syrová. Děti se tak například dozvědí, že slavnou Humoresku zkomponoval Antonín Dvořák údajně ve vlaku a inspiroval ho k ní rytmus kol.

V pořadí 6. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha pokračuje a to na různých místech hlavního města až do 20. září.

Iva Bittová
Zdroj: ČT24

Vůbec poprvé v České republice představí svůj program s dětmi Iva Bittová, která si práci s dětským sborem zkusila už před deset lety v Belgii. Iva Bittová napsala většinu kompozic jako skici a až během zkoušení upravila hudbu dětem na míru. „Pro mě je důležité strávit čas s těmi dětmi, znát každého zvlášť a vytáhnout individuality,“ vysvětlila Bittová. Jejich společné vystoupení bude mít premiéru v pondělí v Divadle Antonína Dvořáka a koncertem oslaví tamní dětské Operní studio, které je v republice unikátem, dvacáté narozeniny.

Klasická hudba dětem (zdroj: ČT24)