Český Strach zasáhl L.A. Na řadě je Oscar

Los Angeles - Jednadvacetiminutový Strach, inspirovaný skutečným případem, zvítězil v jedné z hlavních kategorií na festivalu LA Shorts Fest. Scenáristou a režisérem komorního dramatu, natočeného v koprodukci České televize a společnosti Stink, je Martin Krejčí, který má díky úspěchu naději i na získání Oscara za krátký film.

Strach je inspirován skutečnou událostí z loňského jara, kdy patnáctiletý chlapec tvrdil, že těžká zranění mu způsobila skupina Romů jen proto, že jim odmítl dát cigaretu. V celé republice se tehdy zvedla vlna protiromských nálad. Na podporu postiženého se dokonce pořádaly benefiční sbírky a koncerty. Teprve později se ukázalo, že si chlapec všechno vymyslel, protože se bál trestu. Ve skutečnosti v osmém patře panelového domu předváděl na zábradlí gymnastické prvky, spadl a při pádu utrpěl zranění, která vedla mimo jiné i ke ztrátě ledviny.

Hlavní roli hraje Adam Mišík. V dalších se objevili Klára Cibulková, Jenovéfa Boková a Robert Jašków. Snímek byl uveden na letošním festivalu v Karlových Varech (Martin Krejčí je mimochodem autorem několika znělek této přehlídky) a posléze i na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

LA Shorts Fest se konal v Los Angeles od 5. do 12. září a uvedl celkem 280 krátkých snímků ze 17 zemí světa. Vítězství na této respektované přehlídce zajišťuje filmu automaticky zařazení do širšího seznamu kandidátů na nominace na Oscara v kategorii krátký hraný film.

Ukázka z filmu Strach (zdroj: ČT24)

Krejčí v současnosti chystá svůj celovečerní debut, opět s přispěním České televize (a také Nutprodukce). Snímek Čekej tiše vzniká podle scénáře Štěpána Hulíka (Hořící keř) a bude pojednávat o životních osudech zpěvačky Evy Olmerové.