Viewegha konečně točí žena. Dopomohli k tomu Andělé

Praha – Pro Karla z knihy Michala Viewegha Andělé všedního dne je září posledním měsícem jeho života. Pro režisérku Alici Nellis naopak září znamená začátek – natáčení filmové adaptace Vieweghova románu.

Filmová podoba Vieweghova příběhu z roku 2007, k níž si sám napsal scénář, rozšíří řadu filmů, které vznikly podle jeho knih: Výchova dívek v Čechách, Báječná léta pod psa, Román pro ženy i Román pro muže, Účastníci zájezdu, Nestyda a Případ nevěrné Kláry. Podle jeho předlohy vznikla také jedna z povídek v chystaném cyklu České televize Definice lásky.

ČT je i koproducentem Andělů všedního dne. „Když jsme se loni bavili s producentem Rudolfem Biermannem, padla mimo jiné i věta, že Viewegha by měla konečně natočit žena. Někdo, kdo dokáže Vieweghův mimořádný pozorovatelský talent, břitkost a vtip obohatit o silnou citovost a empatii, zkrátka někdo, kdo by dokázal vyrobit nejen divácký hit, ale i trvalku schopnou bezpočtu repríz, která zas a znovu dokáže sáhnout někam hlouběji do člověčího nitra,“ vítá režii Alice Nellis dramaturg Filmového centra ČT Jaroslav Sedláček.

Alice Nellis natáčí knihu Michala Viewegha (zdroj: ČT24)

„Věříme, že Michal Viewegh + Alice Nellis = Andělé (všedního dne) představují v danou chvíli tu ideální rovnici,“ dodal.

Do ní je třeba připočítat i herecké obsazení. V rolích obyčejných lidských smrtelníků se představí Boleslav Polívka, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková, Václav Neužil nebo Zuzana Kronerová. Vojtěch Dyk, Vladimír Javorský a Marián Labuda budou hrát anděly, kteří během své práce zaučují mladou posilu s tváří Elišky Křenkové.