Čarodějky v Mercedesu. Rumunské vědmy spojily magii a marketing

Badatelky prozkoumaly rituály i marketing dnešních čarodějnic (zdroj: ČT24)

Fotografka Lucia Sekerková a etnoložka Ivana Šusterová pronikly do světa rumunských věštkyň a čarodějnic. Po několik let se k nim vracely, fotografovaly, psaly, natáčely rozhovory. Sledovaly magické rituály i skvělý marketing. Do tajuplných obřadů a luxusních domovů dnešních čarodějek teď dává nahlédnout kniha Ženy prodávající naději.

Rumunské čarodějnice, nazývané vrajitoare (čteno vražitoare) jdou s dobou. Tajuplné obřady natáčejí na mobilní telefon a používají sociální sítě. Pro jedny znamenají nenahraditelné pomocnice, pro druhé jsou jen podvodnice. Na svém byznysu ale každopádně dobře vydělávají.

Čtení z karet a věštění je totiž poměrně drahá služba, za kterou se platí v řádu tisíců korun. „Ty ženy bydlí v několika poschoďových vilách a jezdí v nejnovějších modelech Mercedesu,“ říká fotografka Lucia Sekerková. Spolu s etnoložkou Ivanou Šusterovou během minulého roku navštívily zhruba třicet domácností převážně z Bukureště.

Kouzlo, nebo herecký talent

Proniknout mezi čarodějky nebylo tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Rumunské věštkyně naopak samy touží po publicitě. „Stačí se podívat na Facebook, do vyhledávače zadat vrajitoare, což znamená čarodějnice a vyskočí na vás velmi široká nabídka,“ upozorňuje Sekerková.

Během svých návštěv v Rumunsku mohly pozorovat rozmanité rituály a jejich přípravu. Do některých obřadů se badatelky samy zapojily. Ne všechny ale proběhly podle přísných čarodějných předpisů. Například během svatojánské noci, pro věštkyně významného červnového svátku, mají ženy oblečené v bílé sbírat květiny. Jenže bílé šaty nakonec nebyly potřeba a obřad se dočkal i dalších výjimek z protokolu.

„Nakonec dopadl tak, že květy, které se mají sbírat na určitém magickém místě, v určité hodině, má to nějak vypadat, tak jsem sbírala já s dcerou jedné čarodějnice u nich za domem v neupravené zahradě. Takže se sbíralo všechno možné,“ vypráví Ivana Šusterová. 

„Já ten jejich talent nebo dar, jak ony říkají, vidím hlavně v hereckých schopnostech,“ dodává Lucia Sekerková. Obě autorky svou práci shrnuly ve dvojknize, která se skládá z fotografické části a textové eseje. Vydání publikace, kterou financovaly díky internetové sbírce, doplnila výstava v pražské galerii Czech Photo Centre.