Pětidenní předpověď pro Prahu: Pozor na svěží fanatický vítr

Praha - Svěží a neotřelé filmy bývají na programu Fresh Film Festu, mezinárodní přehlídky především debutů a studentských filmů. Taháky desátého ročníku, který začíná 28. srpna, je retrospektiva britského režiséra Alana Clarka a promítání snímku To the Wonder Terrence Malicka, nic z toho v české distribuci hned tak neuvidíte. Hlavním tématem je fanatismus.

„Snažíme se vždy reflektovat to, co se děje kolem nás. Když jsme na podzim přemýšleli nad tématem, byly zrovna prezidentské volby a na severu Čech se děly různé nepokoje, takže téma fanatismu nám přišlo pro letošní ročník aktuální,“ vysvětlil zaměření desátého ročníku dramaturg Michal Hogenauer.

Fanatismus nahlíží FFF z různých úhlů - jako negativní posedlost i jako pozitivní umanutí a horlivost. První z nich celkem pochopitelně převládají. K tématu přiřadil festival retrospektivu Alana Clarka. „Clarke je britský, převážně televizní režisér, takže jeho filmy nejsou u nás zas tak známé. Často se v nich snaží sondovat právě téma fanatismu v britské společnosti,“ podotkl Hogenauer. Zajít můžete například na snímek Made in Britain (1983), v němž mladého skinheada hraje Tim Roth, nebo na The Firm (1989) z prostředí hooligans s Garym Oldmanem. Mnohé z titulů budou uvedeny v české premiéře, některé zároveň v derniéře vzhledem ke komplikovanosti autorských práv.

Pandy
Zdroj: ČT24/FFF

Fresh Film Fest je festival soutěžní, soutěží se opět ve třech kategoriích. V sekci Theatre Optique vybírá porota ze studentské animované a experimentální tvorby, Česko zastupuje snímek Pandy Matúše Vizára, který byl letos vybrán do sekce Cinéfondation na festivalu v Cannes. Studentské krátké hrané i dokumentární filmy se utkají v sekci Konfrontace. Celovečerní debuty a druhé počiny najdete v sekci Fresh Generation. „Snažili jsme se najít filmy, které nazapadají do karovarského festivalu ani do Febiofestu, zapadají někam mezi. Jejich společným jmenovatelem je letos procitnutí z dětství do dospělosti,“ podotkl k této sekci Michal Hogenauer.

V programu je i několik nesoutěžních sekcí. Hogenauer upozorňuje na snímek ze sekce Break Rules, do níž jsou zařazeny experimentální filmy od zkušených a vyzrálých tvůrců. "Bude zde uveden To the Wonder, snímek od Terrence Malicka, který vychází z jeho vlastních zkušeností s nepovedeným manželstvím," vyzdvihl dramaturg film, který zatím není koupen do českých kin.

To the Wonder / Rachel McAdamsová, Ben Affleck
Zdroj: ČT24/FFF

Na desátý Fresh Film Fest můžete zajít do 1. září do několika promítacích sálů v centru Prahy, zároveň se i letos bude zdarma promítat v letním kině v Riegrových sadech. Souběžně nabízí portál Doc Alliance možnost zhlédnout, taktéž zdarma, vybrané debuty z předešlého a aktuálního ročníku.

Hlavním mediálním partnerem FFF je Česká televize, která nebude chybět u festivalového dění. Na webu ČT24 se můžete 30. sprna od 10:00 účastnit v přímém přenosu Master Class s německou herečkou a režisérkou Angelou Schanelecovou, která zasedla v porotě sekce Konfrontace.

Dramaturg Michal Hogenauer o FFF (zdroj: ČT24)