La Película: Na hněv je pozdě, na španělské filmy nikdy ne

Začíná festival španělských filmů La Película (zdroj: ČT24)

Dvě desítky španělských i latinskoamerických filmů promítá letošní ročník festivalu La Película. Návštěvníci přehlídky v pražském kině Světozor se od 13. února do 4. března mohou třeba dvakrát setkat na plátně s herečkou Penélope Cruzovou nebo díky dokumentu s filmařem Carlosem Saurou. A jaké další možná méně známé, ale neméně zajímavé tituly by si diváci neměli nechat ujít?

Přehlídka začne zostra. Hnacím motorem úvodního filmu Pozdě na hněv je touha po pomstě, která ovlivní životy hostů jednoho obyčejného baru. Raúl Arévalo si ke svému režijnímu a scenáristickému debutu poznamenal: Kdyby někdo někdy ublížil mé rodině, zabil bych ho bez váhání?

Literární předlohou hororu Veronika je skutečný policejní spis. Španělská policie v něm zřejmě poprvé a naposledy oficiálně připustila existenci nadpřirozených jevů. „Už za doby Franka se začaly točit velmi drsné horory, stejně jako thrillery nebo jakýsi španělský film noir. To vše tam vždycky existovalo už od dob němého filmu. Pro Španěly je to tedy žánr, který je součástí jejich národní kultury,“ podotýká dramaturg festivalu David Čeněk.

Součástí španělské i latinskoamerické kultury je také fotbal a právě o něm je dokument Síla míče. Absolvent pražské FAMU Alberto Serra zaznamenal historický úspěch panamské fotbalové reprezentace – postup na mistrovství světa.

Selfíčko je dokumentární fikcí, v níž mladý student zachytil na mobilu pád vlastního otce – ministra, který přišel o křeslo kvůli úplatkům. Snímek vznikal v době, kdy soudy poslaly za korupci do vězení  švagra španělského krále.