Jenom za herecký výkon. Bohdalová převzala Zlatou arenu

Praha - Jiřina Bohdalová získala za hlavní roli ve filmu Vrásky z lásky ocenění Zlatá Arena na filmovém festivalu v Pule. V Chorvatsku ji za herečku převzal režisér snímku Jiří Strach a dnes ji právoplatné držitelce předal ve filmovém centru České televize.

Film Vrásky z lásky poslala Česká televize na dva světové filmové festivaly, do amerického San Franciska a chorvatské Puly, a na obou přehlídkách získala Jiřina Bohdalová cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. „Měla jsem velkou radost, protože jsem si uvědomila, že mě tam nikdo podle jména ani podle obličeje prostě nezná, takže to bylo jenom za herecký výkon,“ komentuje ocenění Jiřina Bohdalová.

„Po skončení festivalu jsem mluvil s programovým ředitelem festivalu v Pule. Říkal, že když porota zhlédla film Vrásky z lásky, tak se jednohlasně shodla, že hlavní ženskou představitelku už nemusí řešit,“ vypráví režisér snímku Jiří Strach.

Zato domácí filmové ceny Bohdalovou minuly: na Českém lvu byla pouze jednou z pěti nominovaných. Podle režiséra za to může hereččina politická angažovanost. „Troufla si podpořit jistého prezidentského kandidáta, kterého si zbytek Akademie nepřál. Domnívám se, že by Akademie příště neměla hodnotit politiku, ale čistě herecké výkony,“ uvedl Jiří Strach.

Více o filmu Vrásky z lásky najdete zde. Nejnovější film s Jiřinou Bohdalovou, pohádka Duch nad zlato režiséra Zdeňka Zelenky, bude mít premiéru letos o vánocích.

Reportáž Michaly Komrskové (zdroj: ČT24)