Potkat město, když je mladé. Richard Horák fotografuje Tajemnou Prahu

Praha pod sněhem, v mlze, za průtrže mračen, od úsvitu do soumraku. Rozmanité portréty české metropole, které Richard Horák nafotil za poslední čtyři roky, představuje pražská Nikon Photo Gallery. Expozice nazvaná Tajemná Praha je jeho druhou velkou výstavou, první se uskutečnila v budově Senátu v roce 2014.

Richard Horák pracuje jako stavař a fotografování je jeho koníček, kterému se díky otci věnuje od dětství. Třebaže inspiraci nachází v přírodě, hlavním námětem je pro něj Praha. „Baví mě to, Prahu znám docela dobře, protože jsem se tady narodil,“ říká fotograf.

Od roku 2012 se účastní soutěže Praha fotografická, kde každoročně získává za své snímky ocenění. V říjnu 2017 se mu podařilo zvítězit s fotografií Tajemná Praha ve světové soutěži Trierenberg Super Circuit v rakouském Linci, kde získal zlatou medaili v kategorii Sunrise and Sunset.

Složit Praze poklonu

Právě snímky zachycené brzy ráno při východu slunce jsou pro něj zvláštní radostí. „Nejsem vysloveně ranní ptáče, ale pokud chcete vyfotit Prahu v plné kráse, musíte jí složit poklonu tím, že k ní přijdete v době, kdy se rozednívá, kdy je po ránu mladá, nádherná a ochotná vám svoje kouzlo ukázat alespoň na krátký okamžik,“ říká fotograf.

„Všude je klid, jen občas se pár opilců vrací odkudsi, ťukají si na čelo, když vás vidí se stativem, zazpívají a potácejí se dál. Fotím Prahu ráno i večer, zdola i shora. Snažím se hledat a občas i nacházím místa, odkud ještě není tolik okoukaná,“ popisuje své toulky.

Richard Horák fotografuje Tajemnou Prahu (zdroj: ČT24)

Kromě volné tvorby Richard Horák fotografoval pro Arcibiskupství pražské nebo Pražskou informační službu. Díky tomu se dostal i na místa, která nejsou pro veřejnost běžně přístupná. Výstava Tajemná Praha v Nikon Photo Gallery potrvá do začátku března.