Oh Unhappy Day. Zemřel průkopník moderního gospelu Edwin Hawkins

Zemřel jeden z otců moderní podoby gospelu Edwin Hawkins. Jako skladatel, klavírista a sbormistr na americké hudební scéně působil od konce šedesátých let, vydal desítky alb a získal čtyři ceny Grammy. Jeho jméno je přesto spojeno především s jedním hitem – písní Oh Happy Day.

Edward Hawkins zemřel ve věku 74 let v Kalifornii, kde se 19. srpna 1943 narodil. Podlehl rakovině slinivky.

V roce 2007 byl Hawkins uveden do síně slávy křesťanské hudby. Jeho skladby si podle kritiků navzdory velkému komerčnímu úspěchu stále držely náboženský rozměr a oslavovaly křesťanskou víru. 

Klasický gospelový zpěv z kostelů ale skladatel přiblížil více popu a dostal ho tak mezi širší okruh posluchačů. Velký úspěch zaznamenalo už první album jeho sboru Edwin Hawkins Singers, které vyšlo v roce 1968.

Obsahovalo totiž hit Oh Happy Day, původně klasický gospel z osmnáctého století. Svou verzi této skladby později nazpíval Elvis Presley nebo Aretha Franklinová, inspirací se stala pro George Harrisona. A I když Hawkins vydal celkem na tři desítky alb s dalšími úspěšnými skladbami, například písněmi Every Man Wants to Be Free nebo Wonderful, gospel Oh Happy Day nepřekonal.