První český animovaný 3D film bude mít premiéru 16. října

Praha - Filmy jako Shrek, Doba Ledová, Hledá se Nemo a další celovečerní 3D animované snímky úspěšně konkurují těm hraným a mají své publikum napříč všemi generacemi. Třetí rozměr se v animaci poprvé objevil v roce 1995 ve filmu Toy Story - Příběh hraček. Od té doby vzniklo na celém světě pouze několik desítek počítačově generovaných celovečerních filmů, z nichž naprostá většina byla vytvořena v USA. Česko bude mít svou autorskou premiéru v říjnu, kdy na plátna kin dorazí Kozí příběh - Pověsti staré Prahy.

Kozí příběh vypráví o přátelství mezi vesnickým mládencem Kubou, který za svým živobytím přijíždí do středověké Prahy, a jeho kozou. Zvrat v jejich vztahu způsobí pražská holka Máca, která slouží u mistra Hanuše. Právě do ní se Kuba zamiluje a koza na oba žárlí.

Práce na pověstech o starobylém Karlově mostě, Staroměstském orloji a Faustově domě jsou v současnosti ve finále. „Máme kompletně dokončenou animaci a teď se ještě dodělávají barevné projekce a několik posledních záběrů. Příští týden se bude nahrávat hudba s orchestrem,“ uvedl Jan Tománek, výtvarník, scenárista a režisér Kozího příběhu. Premiéra je očekávána na 16. října v kinech,

Film vzniká již přes pět let. V roce 2003 byl Kozí příběh podpořen grantem z evropského programu MEDIA. Cestu, kterou si titul prošel, mapoval Jan Tománek: „První fáze byla shánění peněz, na začátku nás podpořil projekt MEDIA. Poté následovala příprava technického a literárního scénáře, výtvarné podklady a nakonec v roce 2006, když byly finálně sehnané peníze, začala samotná práce ve studiu, animace a příprava filmu.“

O financování filmu se postaraly i soukromé zdroje, a to částkou 35 milionů. „Ve srovnání s rozpočtem filmu Kung Fu Panda, který je právě v kinech a stál 180 milionů dolarů, je to sedmdesátina. Technicky se ale snažíme být na srovnatelné úrovni,“ dodal Tománek.