Klip týdne: Poslední Vánoce George Michaela

Tentokrát si v Klipu týdne nepředstavíme žádnou novinku, ale trochu netradičně se ohlédneme zpět do minulosti za jedním z nejznámějších vánočních hitů všech dob, a sice Last Christmas od skupiny Wham!

Patetický příběh o zhrzené lásce napsal George Michael v podkroví domu svých rodičů za jediný den. Videoklip pak ve stejném duchu kopíruje příběh samotný. Parta mladých lidí, vracejících se na horskou chatu, aby tam strávili svátky klidu a pohody, místo toho se však rozjitří staré rány, z mlhy vystupují bolavé vzpomínky… To vše korunováno typickými příšernými osmdesátkovými účesy a nevkusnými vánočními svetry. 

Ač se skladbě nikdy nepodařilo vyšplhat na stupně nejvyšší, přesto jde o jednu z nejznámějších písní všech dob, jež se pravidelně objevuje ve světových žebříčcích už celých 33 let a bez níž si Vánoce už snad ani nelze představit. Oficiální videoklip má na YouTube bezmála 316 milionů zhlédnutí a jako jedna z mála skladeb se může též pochlubit tím, že má dokonce vlastní internetovou stránku.  

Nádech až černohumorného absurdna pak skladbě dodal smutný konec zpěváka samotného. Zpráva o jeho smrti, která loni obletěla celý svět, totiž přišla přesně o vánočních svátcích. Zemřel v noci z 25. na 26. prosince ve svém domě na srdeční selhání. Pro George Michaela tak byly loňské Vánoce opravdu poslední.

Georgios Kyriacos Panayiotou byl britský zpěvák, skladatel a producent s kyperskými kořeny. V letech 1981 až 1986 působil společně s Andrewem Ridgeleym v popové skupině Wham!, která se proslavila hity jako Wake Me Up Before You Go-Go, Freedom, I'm Your Man, The Edge of Heaven či Last Christmas. Později se vydal na dráhu sólového zpěváka ovlivněného soulem a rhythm and blues, se skladbami jako Jesus To A Child nebo Fastlove či duetem s Eltonem Johnem Don't Let the Sun Go Down on Me. Za svou kariéru prodal více než 100 milionů hudebních nosičů, získal tři ceny Brit Awards a dvě Grammy.

Jeho život však provázely i skandály. V roce 1998 ho v Los Angeles zatkla policie na veřejných toaletách. Tehdy Michael zveřejnil svou homosexuální orientaci. V roce 2010 byl odsouzen k osmi týdnům vězení za řízení vozu pod vlivem drog, držení marihuany a způsobení nehody.

V druhé dekádě 21. století trpěl opakovaně zdravotními potížemi, několikrát byl hospitalizován. V roce 2011 v rakouské nemocnici s těžkým zápalem plic, když onemocněl uprostřed svého evropského turné. Upadl tehdy i do komatu a lékaři mu museli provést tracheotomii. V roce 2013 v Anglii vypadl z jedoucího auta na dálnici. Další hospitalizaci absolvoval v květnu 2014. V noci z neděle 25. na pondělí 26. prosince 2016 stanice BBC uvedla s odvoláním na zpěvákova vydavatele, že George Michael zemřel ve věku 53 let.

Zdroj: Wikipedia

George Michael
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA/AA/ABACA