Petr Zelenka uvedl Živý obraz. Zachytil rodinnou krizi i strach z uprchlíků

Petr Zelenka režíruje drama Živý obraz (zdroj: ČT24)

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uvedlo novou inscenaci Živý obraz. Tragikomedii německého autora Maria von Mayenburga režíroval Petr Zelenka. Na jevišti rozehrál spletité drama rodinné krize. V hlavních rolích vystupují Věra Hlaváčková a Pavel Oubram.

V centru dění jsou přepracovaní manželé. Ona je asistentka bláznivého konceptuálního umělce, on je deprimovaný lékař, který chce odjet do Afriky jako lékař bez hranic. Nově najatá mladá uklízečka (Eliška Boušková) se stává hromosvodem rodinných konfliktů.

Krize rodiny i rasový problém

Autor hry Marius von Mayenburg (45) je jedním z nejúspěšnějších německých dramatiků. Režisér Zelenka z jeho textu škrtnul tři scény, jinak upravoval minimálně. „Textů pro mě dobrých zase na světě tolik není. Krize rodiny, která tam je přítomná jako silné téma, mi konvenuje, je to i moje dlouhodobé téma, krize partnerského vztahu,“ řekl Zelenka.

Roli uklízečky svěřil Elišce Bouškové, již považuje za skvělou herečku, navíc je to podle něj jediná mulatka v České republice hrající divadlo. V jiné jeho hře Teremin ztvárňuje černošku. „Obsadil jsem ji, tím pádem se nám tam přirozeně dostal rasový problém, děláme si legraci z české fobie z uprchlíků,“ uvedl k obsazení Zelenka.

Živý obraz / Věra Hlaváčková, Martin Novotný, Pavel Oubram, Eliška Boušková
Zdroj: Jihočeské divadlo/Petr Neubert

Role konceptuálního umělce Haulupy se ujal Petr Halíček. „Je to přesně ten typ režiséra, který nechává volnost, a přesto anebo právě proto vás dovede tam, kam chce. Takže vy máte pocit ohromné svobody, ale on stejně jde za svým, ale my to ani nepoznáme,“ říká herec.

Počtvrté na jihu

Na jih Čech se Zelenka vrací počtvrté. Režíroval zde hry Fuk (2012), Job Interviews a Pes baskervillský s Karlem Rodenem jako Sherlockem Holmesem. Činohra nastudovala i jeho hry Příběhy obyčejného šílenství a Očistění. Hru Job Interviews napsal přímo pro tuto scénu, Hlaváčková se za hlavní roli dostala do užších nominací na Cenu Thálie.

„Mně je tady dobře z mnoha důvodů. Jednak mi nějak vyhovuje divadelní soubor, který se, pravda, proměňuje, někteří herci odcházejí, jiní přicházejí, ale nějaká dobrá energie tady zůstává podobně jako třeba v Dejvickém divadle,“ popisuje Zelenka jihočeskou scénu.

Antonín Holý na scéně

Divadelní hry Petra Zelenky byly uvedeny ve 23 zemích světa. Kromě toho již natočil sedm filmů, jeho poslední snímek Ztraceni v Mnichově (2015) získal dvě ceny Český lev. Naposledy pro Dejvické divadlo dokončil hru o proslulém chemiku Antonínu Holém.

„Bude to dokumentární divadelní hra, o látkách, jimiž se dnes léčí HIV na celém světě, a o farmaceutické firmě, která díky tomu vznikla,“ přibližuje Zelenka. Hra bude mít premiéru v dubnu 2018.