Na ČT se vraždí hned dvakrát. V kruhu a za Clonou

Praha – Řekni mi, co jsi za znamení, a já ti řeknu, jaký zločin bys mohl spáchat. I takové nepěkné věci se o sobě možná dozvědí diváci kriminálního seriálu Vraždy v kruhu, který začala Česká televize natáčet minulý týden. První klapka padla před víkendem také v detektivce Clona. Na dvojitou dávku napětí se můžete na obrazovce těšit příští rok.

„Nejedná se o profesní kriminálku, ale spíše o příběh mladého muže, který se řízením osudu ocitl v nesprávný čas na nesprávném místě,“ prozradil o seriálu Clona kreativní producent ČT Jan Lekeš. Oním mladým mužem je policejní kameraman Roman (Kryštof Hádek), který je svědkem smrti svého otce (Jan Hartl) při jednom ze zásahů a rozhodne se podivnému případu přijít na kloub. V dalších rolích se můžete těšit na Viktora Preisse, Vicu Kerekeš, Davida Novotného, Rostislava Nováka či Taťjanu Medveckou.

"Clona je moderní detektivka, kde akce a profesionální týmová spolupráce převažují nad deduktivním způsobem pátrání, přičemž hlavní důraz je kladen na osobní vývoj ústřední figury a její vztahy s ostatními členy týmu," dodává k sedmidílnému seriálu Jan Lekeš. Vznikl podle scénáře Marka Epsteina a v režii Tomáše Řehořka.

Druhý kriminální seriál Vraždy v kruhu se inspiroval severskými detektivkami. "Naší ambicí je uvést na tuzemskou scénu výraznou postavu kriminalisty, na němž citelně leží tíha vyšetřování a často i morální odpovědnost plynoucí z faktu, že je mnohdy do případů osobně zapleten. Po vzoru skandinávských detektivek chceme spolu s hlavní postavou zabrousit do všech možných zákoutí našeho společenského i politického života," říká kreativní producent ČT Jan Štern.

Major Holina (Ivan Trojan) je padesátník pracující pro pražskou mordpartu, obávaný kvůli svým nekonvenčním metodám práce a zároveň respektovaný pro svou výkonnost a pohotovost. Všechny jeho kriminalistické případy jsou propojeny s astrologií. „Dvanáct znamení zvěrokruhu slouží seriálu jako kostra pro dvanáct zločinů spáchaných z dvanácti různých pohnutek charakteristických pro to či ono sluneční znamení,“ potvrdil Štern. Asistovat Holinovi při pátrání budou jeho spolupracovník Rosťa (Richard Krajčo) a Rosťova manželka, astroložka Sabina (Hana Vagnerová). To vše se odehrává v režii Ivana Pokorného a podle scénáře Ivy Procházkové.

Ředitel programu ČT Milan Fridrich o seriálech: „Díla by měla posunout daný žánr v českém prostředí k nové kvalitě. Clona i Vraždy v kruhu se vymykají běžnému pojetí detektivního seriálu jak scénářem, tak zvolenou filmovou řečí.“

Vraždy v kruhu a Clona  nejsou jedinými krimi seriály, které se na ČT připravují. Točí se také další díly Kriminálky Staré Město. O jejích nových případech se více dočtete v následujícím článku: