Veletržní palác potřebuje rekonstrukci, ministerstvo mlčí

Praha – Budova Veletržního paláce nutně potřebuje opravit. Provoz stavby každoročně spolkne téměř osmdesát milionů korun, což je víc jak polovina nákladů vyhrazených na provoz všech objektů Národní galerie. Galerie jedná o dotaci na rekonstrukci s ministerstvem kultury již několik let, příslib pomoci se jí zatím nedostalo.

Letos na jaře dočasně zavřela Národní galerie stálou expozici v paláci Kinských, a to zejména kvůli klesajícímu příspěvku na provoz organizace. Bývalý ředitel galerie, ekonom Vladimír Rösel uváděl, že většinu státní dotace pozře provoz objektů (141 milionů korun) ve správě NG a na výstavy si galerie musí peníze najít sama. 

Veletržní palác je z hlediska provozu nejnáročnější „pobočkou“, vyvažuje to ale skutečnost, že je zároveň nejnavštěvovanější budovou v rámci NG. „Připravujeme tři výstavní projekty, chceme debatovat o rekonstrukci, dnešním využití domu i o jeho možnostech a omezeních. Na rok 2015 připravujeme sympozium,“ řekla ředitelka SMSU Helena Musilová. 

Ve Veletržním paláci je nutná i kompletní obměna technologií, která by také měla vést k energetickým úsporám. Poslední rekonstrukce v budově proběhla ještě v minulém století.