Ostravské dny zlákaly Philipa Glasse. Přesto podpora ministerstva klesá

Ostrava - Jediné a první vystoupení The Philip Glass Ensemble v České republice je v programu Ostravských dnů 2013: Institutu a Festivalu nové hudby, které se mají konat od 16. do 31. srpna. Světově uznávaný hudebník Philip Glass se má festivalu zúčastnit také jako lektor. Ostravské dny nové hudby je jedna z největších událostí tohoto ruku, přesto se ministerstvo kultury uchýlilo ke krácení příspěvku na tuto akci.

Ministerstvo kultury podporovalo každý ročník festivalu asi milionem korun, letos se částka snížila o polovinu. „Je to historicky nejmenší částka, kterou kdy festival dostal. Máme podepsané smlouvy, přijedou studenti z celého světa, nevím, co budeme dělat,“ dává najevo své zděšení výkonná ředitelka festivalu Ostravské dny Renáta Spisarová.

Lenka Brandtová, mluvčí Ministerstva kultury ČR, však tvrdí, že ministerstvo z rozpočtu více peněz uvolnit nemůže, přestože hudební kritici tvrdí, že se jedná o akci s mezinárodním významem. Pořadatelé festivalu napsali ministerstvu dopis. Primátor Ostravy šel ještě dál. Za rok 2011 nechal zpracovat srovnávací studii o tom, jak ministerstvo kultury podporuje jednotlivé kraje.

Ostravské dny nové hudby 2013 (zdroj: ČT24)

„Když se podíváte v jednotlivých programech, které se přerozdělují, tak my jsme vždycky úplně poslední, to přece není normální,“ upozorňuje primátor města Ostravy Petr Kajnar. Jeho názor podporuje i Igor Františák, ředitel Svatováclavského hudebního festivalu, který nedostatek financí pro Moravskoslezský region vidí v tom, že vůbec není zastoupen v komisi, která doporučuje jednotlivé granty, a tudíž za něj nemá kdo lobovat. Ačkoli ministerstvo tvrdí, že žádný z kraje nediskriminuje ani nepreferuje, faktem zůstává, že na Moravu jde méně peněz určených na kulturu než do jiných regionů.

Přesto se Ostravské dny konat budou. Pokud ale pořadatelé neseženou chybějící peníze, budou muset z největší pravděpodobností zrušit hostování některých ansámblů. „Bude to velký oříšek, už dopředu se trochu stydím, protože mám pocit, že naše slovo po tolika letech najednou neplatí,“ uzavírá ředitelka Spisarová.