Něco starého, něco nového. Divadlo Na zábradlí dokončuje rekonstrukci

Rekonstrukce Divadla Na zábradlí finišuje (zdroj: ČT24)

Zatím největší rekonstrukce v dějinách Divadla Na zábradlí finišuje. Necelé tři týdny zbývají do znovuotevření jedné z nejznámějších pražských scén. Zavřít musela před rokem poté, co přišla o část prostor.

„Je to jakési prolínání dvou světů – starého a nového,“ říká o rekonstrukci ředitel divadla Petr Štědroň. „Staré“ zastupuje například podlaha, v níž se mísí žula a kámen, vybrané materiály mají být připomínkou místa, kde divadlo stojí. Patří totiž k nejstarším doloženým sídlištím v Praze. 

Nové je především foyer, kvůli němuž celá rekonstrukce začala. Teď už zazděný prostor, kudy diváci chodili do sálů, si divadlo dlouhá léta pronajímalo od majitele sousedního Pachtova paláce. Ten ale před dvěma lety smlouvu vypověděl. „Museli jsme vymyslet novou suchou cestu, jak by se diváci dostali do divadelního sálu,“ znamenalo uzavření vstupu podle Pavla Štědroně poměrně zásadní změny v prostoru.

Vizualizace rekonstrukce Divadla Na zábradlí
Zdroj: ČT24

Publikum do hlediště nejprve procházelo provizorně přes venkovní dvorek, před nepřízněmi počasí je chránily stany. Po rekonstrukci nad vnitřním dvorkem památkově chráněného domu přibyla prosklená střecha. „Novým prvkem je také zhruba padesát metrů čtverečních velká galerie,“ doplnil Štědroň.

První diváci zrekonstruovanými prostory projdou 28. října. Divadlo po dobu oprav hrálo v Divadle Komedie, novou sezonu v novém prostředí zahájí inscenací Velvet Havel.