Nelítostný boj rozvášněných eg. Aneb běžná schůze společenství vlastníků

Soubor Vosto5 zahájil schůzi Společenstva vlastníků (zdroj: ČT24)

Místo divadelních kulis jen kancelářské židle a na stole občanský zákoník. Soubor Vosto5 v sobotu poprvé zahájil schůzi vlastníků bytových jednotek. Hra Společenstvo vlastníků vznikla speciálně pro festival 4+4 dny v pohybu, který se koná v kasárnách v pražském Karlíně.

Formát je postaven na půdorysu běžné schůze SVJ, tedy společenství vlastníků bytových jednotek, jakých ročně probíhají tisíce. Podle tvůrců zachycuje „nelítostný boj rozvášněných eg o pozice a dominanci na výsluní společenského jeviště.“ Režisér a scenárista Jiří Havelka představení vytvořil na základě vlastních zkušeností.

„Pravda je, že vždycky dva dny před tím, než to SVJ mělo být, tak mi po těle naskočily různé ekzémy. Je to dokonalý odraz člověka jako takového. Je tam škála od naprosté komiky, grotesknosti až k totálnímu psychoteroru, a přitom jsme furt jenom na bázi povídání,“ říká Havelka.

Kdo bude zapisovat?

Čtrnáct postav znamená čtrnáct různých představ o tom, jak by měla vypadat správa společného domu. Častěji než rozhodnutí proto během devadesáti minut setkání zaznívají plané řeči a namísto řešení skutečných problémů se téměř půl hodiny hledá vhodný zapisovatel.

V představení Společenstvo vlastníků hrají Zdeněk Mucha, Andrej Polák, Renata Prokopová, Hana Müllerová, Ondřej Bauer, Lenka Loubalová, Halka Třešňáková, Petr Prokop, Ondřej Cihlář, David Dvořák, Zdeněk Pecha, Anna Kotlíková, Patrik Holubář, Václav Poul a další.

Ještě před začátkem schůze vlastníků se diváci mohou podívat do bytů jejích účastníků. Posadí se tak třeba na gauč u Šveců a zjistí, kdo ve skutečnosti žije v bytě paní Procházkové. „Člověk se chová úplně jinak na schůzi, kde má nějakou společenskou masku, a když je ve svém privátním prostoru,“ říká k tomu Jiří Havelka.

Oživený Karlín

Kromě ukázky toho, jak se sousedské spory řeší jinde, si mohou návštěvníci prohlédnout také zatím jinak nepřístupné prostory bývalé karlínské kasárny. Festival 4+4 dny v pohybu oživil celé první a částečně také druhé a třetí parto budovy. Festival se každoročně kromě prezentace současného divadla, tance a výtvarného umění snaží objevovat a otevírat neznámé, zanedbané a opuštěné objekty a místa v Praze.

Události v kultuře: 4+4 dny rozpohybují kasárna v Karlíně (zdroj: ČT24)

Až do 14. října festival 4+4 dny v pohybu nabízí program mnoha žánrů, především se zaměřuje na aktuální a provokativní divadelní, taneční a multimediální představení tvůrců nejen z Evropy, ale také z Angoly, Alžíru, Maroka, Ukrajiny, USA, Kanady či Pobřeží slonoviny.