Česká architektura stojí o víkendu na vodě

Voda, lidé a města jsou hlavním tématem letošního Dne architektury. Akce o víkendu na přelomu září a října umožní zájemcům dozvědět se více o architektuře, která je obklopuje, v 68 českých městech a dvou slovenských. Program je často zavede na jinak veřejnosti nepřístupná místa.

V Praze například mohou lidé v souvislosti s vodním tématem prozkoumat Engelovu továrnu v Podolí, dozvědět se o zaniklých pražských lázních anebo se s průvodci vydat parníkem na plavbu za architekturou. 

Plavba v doprovodu architektů z Atelieru 8000 čeká zájemce i po Vltavské vodní cestě u Českých Budějovic, na loďky zvou pak Chvojkovy říční lázně v Černošicích. V Olomouci představí protipovodňová opatření, v Pardubicích pro festival vytvořili speciální „mapu vody“, v Písku se otvírá čistírna odpadních vod a v Prachaticích zase z jiného úhlu představí tamní plavecký bazén.

Do paláce i na obilí

Program se nekoná jen na vodě. Den Architektury si všímá také dalších historických památek, moderních počinů i nepřístupných industriálních objektů. Blíže poznat mohou návštěvníci Centrální hasičskou stanici v Praze, bývalé obilné skladiště v Jihlavě, Vilu Waldstein v Děčíně, zahradní město Kristiánov v Liberci nebo Místodržitelský palác v Brně.

Den architektury
Zdroj: René Volfík/Den architektury

Připraveno je na dvě stě akcí, od komentovaných procházek přes workshopy a přednášky až po cyklojízdy. Program je z velké části přístupný zdarma.  V Praze, Brně, Zlíně, Nymburce a Plzni doplňuje festival přehlídka filmů o architektuře a urbanismu Film a architektura.