AniFest skončil! AniFilm začíná!

Třeboň – V Teplicích právě skončil festival animovaného filmu AniFest a v Třeboni začíná AniFilm. Milovníci animovaného filmu si jistě přijdou na své, ale touto dualitou trpí organizace obou. Každý z nich se pokouší složit co nejkvalitnější program a přilákat dostatek zajímavých hostů i diváků. A navzájem si čerpají potřebné finance.

„To, že vedle sebe působí dva festivaly věnující se animovanému filmu a jsou pořádány skoro ve stejném termínu, je nepříjemné a pro tuzemské i zahraniční účastníky dost matoucí. Bohužel stále se nedaří domluvit s organizátory AniFestu, kteří před čtyřmi roky vyvedli festival z Třeboň do Teplic, aby se tyto podniky opět spojily. Pokoušeli jsme se odkoupit licenci od AniFestu, smlouva byla před podpisem, ale vedení AniFestu, vlastně bez udání důvodů, od ní nakonec ustoupilo,“ snažila se vnést trochu světla do nepřehledného dění programová ředitelka AniFilmu Barbora Příkaská.

Letošní ročník AniFilmu v jihočeské Třeboni proběhne od 3. do 8. května, nabízí ojedinělý počet celovečerních soutěžních snímků - celkem 10 snímků z nejrůznějších koutů světa! V dalších kategoriích se pak utká dalších 50 krátkometrážních snímků. Soutěžní program tvoří Mezinárodní soutěž celovečerních filmů (rozdělená na soutěž celovečerních filmů pro dospělé a na soutěž celovečerních filmů pro děti), Mezinárodní soutěž krátkých filmů a Česko-slovenskou soutěž filmů studentských.

Kategorie celovečerních filmů pro dospělé

Zde bude soutěžit pět snímků. Britský snímek Autobiografie jednoho lháře: Pravdivý příběh Grahama Chapmana svérázným způsobem oživuje přiznaného homosexuála a utajeného alkoholika, jednoho ze šestice Monty Pythonů. Městečko velkých duchů vypráví o obyvatelích jednoho malého amerického městečka, jejichž příběhy se do sebe postupně více a více zaplétají. Kolumbijský film Malý, tlustý, plešatý přináší potěšující zjištění, že nikdy není pozdě na to vzít život do vlastních rukou. Americký film Takový nádherný den je třetí kapitolou o tajemném muži jménem Bill, kterého vytvořil kultovní animátor Don Hertzfeldt. Španělsko reprezentuje snímek Poutník, příběh o vězni, jemuž se podaří utéct a vypraví se pro svoji kdysi dávno ukrytou kořist. Ovšem netuší, že jde vstříc mnohem horšímu osudu, než bylo vězení.

  • Symphony in Slang zdroj: AniFilm
  • Symphony in Slang zdroj: AniFilm

Celovečerní snímky pro děti

Jediný český zástupce v této kategorii je volné pokračování prvního českého 3D animovaného filmu Kozí příběh se sýrem, který nás i tentokrát zavede do středověké Prahy. Belgicko-francouzský snímek Zarafa vypráví dojemný příběh o síle přátelství malé žirafy Zarafy, které chce chlapec Maki pomoci vrátit se do rodné země. O tom, že být velký a silný nemusí být vždy právě výhoda, se pokusí diváky přesvědčit dánský snímek Tarzan bábovka. Ve francouzském Dni vran se malý hrdina, doposud žijící se svým otcem zcela osamoceně v lese, musí vydat do vsi. Ve španělském snímku Neuvěřitelná dobrodružství Tadea Stonese se obyčejnému chicagskému dělníkovi shodou okolností splní sen a ocitá se v situacích hodných Indiana Jonese.

V mezinárodní soutěži krátkých snímků bude mezi sebou bojovat 36 filmů z celého světa, nejrůznějších žánrů, námětů, techniky animace i způsobu vyprávění. Tradičně festival věnuje pozornost také nastupující generaci domácích tvůrců, ti mají možnost utkat se v Česko-slovenské soutěži studentských filmů. Letos bylo vybráno celkem 14 snímků.

  • Tarzan bábovka zdroj: AniFilm
  • Městečko velkých duchů zdroj: AniFilm

Porota celovečerních filmů:

Igor Prassel, programový ředitel a jeden ze zakladatelů slovinského Mezinárodního festivalu animovaných filmů ANIMATEKA.

Amid Amidi, autor několika knih o umění animace; díky jedné z nich - Cartoon Modern: Styl a design v 50. letech animace se stal v roce 2007 vůbec nejmladším držitelem ocenění Theatre Library Associcatiton Award.

Regina Pessoa, portugalská režisérka, držitelka řady mezinárodních ocenění za své autorské snímky (např. za film Kali, The Little Vampire získala v loňském roce cenu na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Hirošimě) a jejíž film História Trágica com Final Feliz je nejvíce oceňovaným animovaným portugalským filmem vůbec.

Porota mezinárodních krátkometrážních filmů a filmů českých a slovenských studentů:

Výtvarník Stefano Scapolan, polská teoretička a pedagožka Alicja Jodko. Českou republiku reprezentuje programový ředitel připravovaného dětského programu České televize Petr Koliha.

Hosté: Vedle členů mezinárodních porot zavítají na festival i další vzácní hosté. Mezi nimi nalezneme např. členy delegace k filmu o Grahamu Chapmanovi, pravnučku Charlese-Émila Reynauda Sylvii Saerens či legendárního Gena Deitche, jednoho ze zakládajících členů UPA, který se zúčastní panelové diskuse o principech a tvorbě této světoznámé společnosti.

ANIMO TV připomene i výročí šedesát let od prvního vysílání České televize, v programu nechybí nejzdařilejší díly z oblíbených kultovních večerníčků, jako jsou např. Pohádky z mechu a kapradí, O makové panence, Káťa a Škubánek, O loupežnickém synku Cipískovi, ale také ukázky z večerníčků zcela nových. A jako bonus nabídneme méně známé večerníčky pro dospělé (např. Rumcajsí pohádka o vílině šlojířku, Bob a Bobek grand šou či Maxipes Fík filmuje), vyrobené původně pro silvestrovský speciál.

Česká televize je mediálním partnerem festivalu AniFilm