Dvořákova Praha už rozdělila úkoly - program je na světě

Praha – Festival klasické hudby Dvořákova Praha zveřejnil letošní program. Šestý ročník představí např. Českou filharmonii pod vedením Jiřího Bělohlávka, ale také zahraniční orchestry či interprety – violoncellistku Alisu Weilersteinovou nebo fenomenálního pianistu Jevgenije Kissina. Hudební přehlídka bude trvat od 8. do 20. září.

Dvořákova Praha vstupuje do sezony s novým ředitelem Markem Vrabcem, který míní navázat na předchozí úspěšné ročníky. „Je to pro mne i můj tým veliká výzva. Naším cílem je navázat na práci zakladatelů festivalu a renomé, které si festival Dvořákova Praha v poměrně krátké době vydobyl. Rád zúročím své zkušenosti při profilování hudebního, stylově čistého festivalu klasické hudby, kterým Dvořákova Praha je a bude. Přistupuji k tomuto úkolu s úctou a odpovědností,“ nechal se slyšet Vrabec. 

Akce startuje přesně na narozeniny českého skladatele. Na oslavu poprvé zazní výprava z nové série festivalové overtury Po stopách Antonína Dvořáka. Na zámku v Lužanech bude zase slavnostně uvedena Dvořákova Lužanská mše.

První velký koncert se však uskuteční až 10. září v Rudolfinu, kde mladá americká violoncellistka Alisa Weilersteinová předvede společně s Českou filharmonií slavný Koncert pro violoncello a orchestr. Zahájení zpestří skladba k osmdesátinám Krzysztofa Pendereckého, který se festivalu osobně zúčastní. 

Violoncellistka Alisa Weilerstein
Zdroj: ČT24/Dvořákova Praha

Řeč byla i o zahraničních tělesech. Publiku se předvede třeba pekingský orchestr Beijing Symphony Orchestra, německý Deutsches Symphonie Orchester Berlin a závěrečný koncert pak pod taktovkou Cornelia Meistera představí polského klavíristu Rafala Blechacze. 

Veřejnost nepřijde ani o sólová vystoupení, během kterých se představí např. pianista Jevgenij Kissin nebo český basbarytonista Adam Plachetka. 

Kompletní program naleznete v tomto odkazu.