Recenze: Šedesátky můžou bejt (pořád) nářez

Retro táhne, takže novinka pražského Divadla ABC – 60´s aneb Šedesátky – nebude mít o diváky nouzi. Výpravná hudební komedie s orchestrem na jevišti je autorským dílem domácího týmu režiséra Petra Svojtky a dramaturga Jiřího Janků. Retrofilové zpozorněte, můžete zažít speciální dobové seance nejen v hippies stylu.

Základní dějový i vizuální kontrast vytváří střet tří odlišných světů a dekorací na točně (scéna Jaroslav Milfajt). Paralelně vedle sebe existují komerční zážitková agentura s pohotovým žoviálním šéfem (Vasil Fridrich), usedlý obývací pokoj dlouholetých manželů a svobodomyslný spirit seancí z šedesátých let, doplněný originálními rekvizitami a příslušnou kostýmní výpravou (kostýmy Kateřina Hájková).

Feel Free

Šedesátky mají svého maskota Karla, typicky nehrdinského hrdinu – introverta, v přirozeném podání Hanuše Bora. Všechny ostatní figury jsou už více stylizované. Karlovou partnerkou je aktivní Marie (Veronika Gajerová), jejíž zásluhou se ústřední aktér dostává do lákavých retrospekcí. Významnou roli sehrává fatální zdravotní zápletka a silná farmaka od zážitkové agentury.

Hanuš Bor
Zdroj: Divadlo ABC

První polovina hry převyšuje tu druhou střídmostí výrazu, je stylově čistší. Druhá část přináší nespočet motivů a především mnohabarevnou show, ilustrující psychedelickou atmosféru festivalů ve Woodstocku. „Feel Free“ zní heslo, které se jako mantra nese veselou inscenací. Hudební dramaturgie mapuje zvolená léta se žánrovou pestrostí, slyšíme songy Rolling Stones, Elvise, Beatles, Louise Armstronga, Joan Baezové, Petra Nováka…

Potřebná nostalgie

Ohlas publika byl už na premiéře značný, oživlé sny dobře zabírají. Díky svým pěveckým číslům si zasloužené pozornosti užíval nájemný herec Kvapil (Zbigniew Kalina) i nájemný herec Slepička (Roman Říčař).

Povedl se také start rakety s letem na měsíc, kdy dva kosmonauti, jen pomocí otáčecích židlí, simulují zpomalený pohyb ve vesmíru. „To jsem netušil, že šedesátky můžou bejt takovej nářez,“ zjišťuje jedna z postav a spolu s ní podobné pocity sdílejí i mladší návštěvníci.

60ʼs aneb Šedesátky
Zdroj: Divadlo ABC

A proč právě nyní tuto nostalgii potřebujeme? Možná pro opojnou dynamiku, naději a svobodu dané doby. Do šedesátek se Divadlo ABC vrátí zase v repríze 20. září.