A zase ta Marilyn… Krása blonďaté ikony prozáří Prahu

Praha – Božská Marilyn Monroe se už do Prahy asi osobně nikdy nepodívá, její příznivce by však mohla potěšit putovní expozice nazvaná jednoduše Marilyn. Uskuteční se mezi 30. květnem a 20. zářím v prostorách Jízdárny Pražského hradu. Většina vystavených snímků bude veřejnosti představena vůbec poprvé.

Módní ikona, kulturní fenomén, sexbomba… Za to, co všechno herečka znamenala, si můžete dosadit prakticky cokoliv. Své dokonalé křivky sice nejčastěji předváděla na filmovém plátně, v tomto ohledu však byla stejně pilná i před hledáčkem fotoaparátů. Italské Museo Salvatore Ferragamo nyní představuje Monroe prostřednictvím téměř všech dostupných materiálů.

Mimo zmíněných fotografií bude návštěvníkům představena snad nejucelenější kolekce jejích kostýmů a bot z filmů i z osobního života. Mezi ty nejslavnější oděvy patří např. černé třpytkové šaty, v nichž laškovala v komedii Někdo to rád horké. Bez povšimnutí ale nesmí zůstat ani legendární bílé šaty ze Slaměného vdovce.

Na výstavě se podíleli soukromí sběratelé z celého světa, díky nimž se podařilo objevit i dosud nepublikované snímky, ale také úryvky z jejích deníků, poezie nebo ukázky filmů, jež z Monroe udělaly hvězdu.

Exhibici mimořádně doplní díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, pocházející z různých období – od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marilyn Monroe. Zastoupeni budou například Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol.

Mezinárodní putovní výstava vznikla už loni k příležitosti padesátého výročí hereččiny předčasné smrti. Je koncipovaná po ose Florencie, Praha a Tokio.