Dirigenti Hrůša a Bělohlávek nominováni na „operní Oscary“

Londýn – Už zítra se v Londýně rozdají historicky první Mezinárodní operní ceny. Mezi finalisty máme i česká želízka v ohni – současného dirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka a Jakuba Hrůšu, šéfdirigenta Pražské komorní filharmonie.

Dirigenti Hrůša a Bělohlávek nominováni na "operní Oscary" (zdroj: ČT24)

Na poli filmu i divadla se udílí mnoho ocenění. Mezinárodní operní scéna ale musela dlouhá léta čekat, než se do soutěžního klání o zlatou sošku mohla zapojit i ona. Situaci napravil až Londýn, který zítra pořádá premiéru slavnostního předávání cen v hotelu Hilton. 

Iniciátorem akce je britský podnikatel Harry Hyman a britský magazín Opera, jehož prostřednictvím se do nominací zapojili operní kritici i operní publikum z celého světa. „Operní Oscaři“ se rozdělí mezi dvaadvacet kategorií. Těm přirozeně vévodí škatulka nejlepšího pěvce, ale nezapomnělo se ani na nejvydařenější operní premiéry, nejlepší orchestry či dirigenty nebo na nejlépe propracované kostýmy či na práci osvětlovačů. 

Dirigent Jakub Hrůša při zahájí festivalu Smetanova Litomyšl 2012
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Právě v sekci dirigentů by se mohl radovat alespoň jeden z výše jmenovaných Čechů. Bělohlávek by mohl bodovat i v kategorii CD, kde byla nominovaná jeho operní nahrávka Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Hrůša se zase podílel na vzniku jednoho z nominovaných DVD, které zachycuje provedení opery Benjamina Brittena Padlí andělé na operním festivalu v anglickém Glyndebourne. 

Konkurence je ale vysoká. Největší šance jsou připisovány slavným operním domům, uspět by mohla Wagnerova opera Lohengrin z festivalu v Bayreuthu, Mozartova Figarova svatba z Pařížské národní opery a Pucciniho Tosca a Triptych z londýnské Královské opery. 

Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem v cyklu Antonín Dvořák - devět symfonií
Zdroj: ČT24

V hlavní kategorii však nominaci Britové postrádají. „Převálcovala“ je Frankfurtská opera, Lyonská národní opera, Státní opera ve Stuttgartu, Stanislavského hudební divadlo v Moskvě a Divadlo na Vídeňce. „Učiníme vše pro to, abychom nevyhnutelně získali co nejvíc nominací v následujících letech,“ prohlásil ředitel Královské opery v Covent Garden Kasper Holten. 

Kompletní seznam nominovaných najdete zde.