Václavské náměstí je i v Pardubicích. Ale jen kvůli filmu o Palachovi

V Pardubicích se natáčely scény z filmu o Janu Palachovi (zdroj: ČT24)

Historické centrum Pardubic se v neděli stalo místem klíčových okamžiků českých dějin. Filmaři ho proměnili v pražské Václavské náměstí. Některé scény ze srpna 1968 ve východočeském městě pro svůj film o Janu Palachovi natáčel režisér Robert Sedláček.

Do Pardubic zamířili filmaři především kvůli dlažbě Pernštýnského náměstí, která je podobná té pražské před půlstoletím. „Jediná taková rozsáhlá plocha kočičích hlav je v Pardubicích,“ dovysvětlil výkonný producent Jan Schwarz, proč se scény z Václavského náměstí netočily v Praze.

21. srpen 1968 spolu s komparsisty na „falešném“ Václaváku prožil i Jan Palach, tedy herec Jan Zavadil. „Uvidí sestřelení českého chlapce z pomníku svatého Václava,“ popisuje Jan Schwarz tragický zážitek, který Palacha poznamená. 

Vidím ho jako kluka, ve kterém se toho – tak jak se v dospívání děje – spoustu tlouklo. Jeho čin je pak vyvrcholením těchto pnutí a proudů.
Viktor Zavadil
představitel Jana Palacha

Nové zpracování palachovského tématu přichází nedlouho po filmu polské režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř. Na rozdíl od ní chce Robert Sedláček popsat chvíle, které předcházely Palachovu osudovému rozhodnutí: upálit se na protest proti okupaci. „Největším dobrodružstvím toho filmu je otázka, kde se zrodí ten absolutní čin, který voní mládím a něčím, čeho je málokdo z nás schopen,“ říká režisér.

Drama v koprodukci České televize, k němuž scénář napsala Eva Kantůrková, bude mít premiéru 21. srpna příští rok, tedy v den padesátého výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.