Rabování i IS navzdory. Irácké národní muzeum nezavírá

Irácké národní muzeum (skoro) nikdy nezavírá (zdroj: ČT24)

Irácké národní muzeum v Bagdádu přežilo rabování gangů po americké invazi i útoky bojovníků takzvaného Islámského státu a i přes bezpečnostní problémy stále funguje. Shromažďuje poklady z období, kdy vznikaly první starověké říše.

Do sbírek muzea patří několik tisíc vzácných předmětů, které ukazují život starých civilizací: Sumerů, Asyřanů a Babylóňanů. Irácké území mezi řekami Tigris a Eufrat je jednou z kolébek civilizace. „Právě tady v Iráku lidé vůbec poprvé založili vesnice a trvale se usadili,“ připomíná ředitel iráckého Státního úřadu pro památky dědictví Ahmed Kamel Mohammed.

V chaosu po americké invazi v roce 2003 bylo muzeum úplně vypleněné. Zmizelo více než 15 tisíc předmětů. Irácká vláda se je snaží postupně najít a vrátit. „Doufáme, že nám všechny země pomůžou s obnovou památek,“ může být podle Mohammeda tato snaha úspěšná jen díky mezinárodní spolupráci.

Pomáhají i Češi

„Na listopad plánujeme ve spolupráci s organizací UNESCO velkou konferenci na téma záchrany a obnovy historických památek v Iráku,“ připojil konkrétní kroky irácký ministr kultury Farjád Ravandúzí. Pozvánku dostane i Česko.

Iráčanům už teď pomáhá mimo jiné Orientální ústav Akademie věd. Od roku 2015 dokumentuje ohrožené a zničené památky Mosulu a zanáší je do digitální mapy. „Každý si tak může projít Mosul takový, jaký byl před Islámským státem,“ podotýká velvyslanec ČR v Bagdádu Jan Vyčítal. Součástí projektu jsou i 3D modely.

Národní muzeum stojí v Bagdádu od poloviny dvacátých let minulého století. Během své existence bylo zavřené jen jednou – a to na šest let – krátce po americké invazi. Znovu otevřené veřejnosti je od roku 2009.