Krále Šumavy do filmu vrátí Radim Špaček

Praha - Více než půlstoletí po černobílém - barvou i zpracováním - snímku Karla Kachyni vznikne nový film o „Králi Šumavy“. Jako televizní minisérii podle bestselleru Davida Jana Žáka jej natočí režisér Radim Špaček. Je možné, že se v ní objeví i informace a události, které v knize nejsou, prozradil Žák mimo jiné o projektu, který je ale ještě v začátcích.

Mezi zájemci o filmovou adaptaci knihy byl i David Ondříček nebo Marek Najbrt, Žákova volba ale nakonec padla na Špačka, jehož nejúspěšnějším filmem jsou Pouta, jejichž hlavním hrdinou je estébák v Československu 80. let. „Kromě toho, že se knižní zpracování příběhu trefilo do doby, kdy si o něm chce hodně lidí číst, tak je to především velký příběh člověka, který se nebál. Navíc podle skutečných událostí. To je pro filmaře vždycky vzrušující,“ prozradil Špaček, co ho na Žákově knize zaujalo. 

Teď se začne pracovat na scénáři, natáčení by mělo začít v horizontu dvou let. Román Návrat Krále Šumavy by měl být uveden jako televizní minisérie. „Bylo náročné rozhodnout, zda film, nebo minisérii. Pro televizní minisérii hovořila širší epičnost. Myslím, že je důležité divákům nabídnout nejen akční podívanou, ale i obraz doby 50. let, kdy docházelo k útlaku celých rodin,“ vysvětlil svou volbu Žák. Kdyby se prý rozhodl pro film, svěřil by jeho režii Davidu Ondříčkovi.

David Jan Žák / Návrat Krále Šumavy - román o Josefu Hasilovi
Zdroj: ČT24/Labyrint

Knihu připravoval Žák pět let, během nichž se věnoval studiu archivních pramenů i rozhovorům s pamětníky. Cenné informace získal přímo od nepolapitelného převaděče Josefa Hasila, který od poloviny 50. let žije v USA. Pokusil se ukázat skutečnou podobu Krále Šumavy, jehož většina čtenářů zná pouze ze stejnojmenného filmu Karla Kachyni z roku 1959. V něm ale o Josefu Hasilovi nepadlo ani slovo.

„Chtěl jsem napsat pravdivější příběh, protože vím, že scenárista Rudolf Kalčík byl také inspirovaný jako já případem bratří Hasilů. Jen ve filmu nesmělo zaznít jméno Josef Hasil, který byl původně esenbák a už v té době převáděl lidi. Takže Kalčík musel psát o Kiliánovi Novotném, ne že by si i ten nezasloužil označení Král Šumavy, protože on také převáděl, byl výraznou osobností. Chápu, že pro tehdejší režim byl daleko lepším nepřítelem Kilián, tedy odsunutý sudetský Němec, než bývalý příslušník SNB Josef Hasil,“ vysvětlil Žák. 

Kachyňův film si i přes jednoznačnou politickou ideologizaci příběhu našel početné diváky, jen v kinech jej viděly více než čtyři miliony lidí. Diváckou oblibu zaznamenal pro své westernově dobrodružné ztvárnění v přitažlivé šumavské krajině.

Rozhovor s Radimem Špačkem a Davidem Janem Žákem (zdroj: ČT24)