Enter/Biopolis: Šílená výstava s vědeckým poselstvím

Praha – Národní technická knihovna podlehla pomatenosti. Festival umění, vědy a technologie nabízí ty nejroztodivnější „hračičky“ - od vesmírného výtahu nebo neprůstřelné kůže po trojrozměrnou plastiku orgasmu. Šesté bienále Enter s podtitulem Biopolis nastiňuje, jak může věda v budoucnu zasáhnout do způsobu našeho života.

Procházka výstavou může působit jako cesta napříč obludáriem či jako exkurze po jiné planetě. Návštěvníci zde naleznou třeba hlavu obalenou v šunce, model srdce měnící se podle emocí dopisovatelů internetového blogu nebo „takřka hackerské způsoby, jak obelstít kamery rozpoznávající lidský obličej“. Výjimkou podivnosti nejsou ani „sochy“ vytvořené z tepové frekvence dechu, mozkové aktivity a orgasmu. 

Třicítka vystavujících autorů je přesvědčená, že výstavy ovlivňují mezilidské vztahy i životní rytmus. Novinky ale zároveň okrádají uživatele o čas, čehož si pro změnu všímá německý umělec Lorenz Potthast. 

Pořadatelé se nebrání ani interaktivním exponátům. Pokud si chcete naskenovat QR kód z těla přítomného figuranta, není problém. Pokud byste si rádi vyzkoušeli, jaké to je stát se tatérem, můžete si nelehké řemeslo vyzkoušet na organické kůži. Enter splní téměř každý zdánlivě podivný sen. 

Těm, kteří pochybují o tom, zdali je expozice vůbec umění, kurátor Andrej Boleslavský vzkazuje: výzkum nesměřuje k použití, ale k nastolení určitého názoru či otázky, umění to tedy je. Jde o odvětví tzv. art science. Biopolis by měl příchozí přesvědčit, aby se nebáli moderních technologií, ale přemýšleli o jejich využití. 

Mezi nejcennější vystavená díla patří např. obal lidského těla. Balistický gel, který simuluje činnost svalů po vstřelení kulky, vznikl jako vedlejší produkt výzkumu neprůstřelné kůže. Za projekt na hranici sci-fi ji měla americká armáda nabídnout milion dolarů. „Je to spousta peněz a mohla bych s nimi podniknout mnoho skvělých projektů, ale když to prodáte armádě, nesete jako umělec nějakou zodpovědnost, protože pak nad tím ztrácíte kontrolu,“ říká umělkyně Jallila Essaïdi.   

Odolná kůže by v budoucnu mohla sloužit pacientům s popáleninami. Akce potrvá pouze do 7. dubna.

Výstava Biopolis tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)