Politická satira a zabíjení Kennyho. Seriál South Park oslavil dvacet let

Seriál South Park oslavil dvacet let (zdroj: ČT24)

Dvacáté narozeniny oslavil komediální animovaný seriál Městečko South Park. Autoři Matt Stone a Trey Parker si bez servítků dělají drsnou legraci z politiky, náboženství i celebrit. Jejich nekorektní příhody party mladých kamarádů už zesměšnily Ježíše Krista, proroka Mohameda, scientology, Kanaďany nebo Donalda Trumpa.

Všechno začalo už v roce 1992 školním projektem dvou nadšenců Treye Parkera a Matta Stona. Po pěti letech se studentského díla ujala americká stanice Comedy Central. První díl seriálu nazvaný „Cartman dostává anální sondu“ byl odvysílán 13. srpna 1997. Tvůrci také poprvé zabili chlapce Kennyho, který pak pravidelně umíral po několik sezon.

Pokusy o animaci

Příhody party osmiletých kamarádů a jejich okolí z provinčního městečka v Coloradu se staly okamžitě diskutovaným tématem. Veřejnost zaujalo možná právě provokativní spojení kontroverzních témat a vulgárního slovníku spolu s jednoduchou animací, která připomíná spíše studentské pokusy, případně dětský kreslený film.

Pouze první díl tvůrci vytvořili prostou metodou ploškové animace. Všechny další už využívají počítačovou technologii a jen napodobují původní styl. Primitivní vizuál autorům umožňuje v krátkém časovém horizontu přizpůsobit nadcházející epizodu tak, aby reagovala na aktuální dění. Poslední série si utahovala třeba z prezidenta Donalda Trumpa.

Před dvěma lety dokonce tvůrci seriálu Donalda Trumpa, tehdy ještě republikánského kandidáta, nechali brutálně zavraždit. Drsné parodii museli čelit také třeba zpěvačka a herečka Barbra Streisandová, bývalý irácký diktátor Saddám Husajn nebo Mel Gibson, kterého krátce po uvedení filmu Umučení Krista (který Gibson režíroval) vykreslili v jednom dílu jako masochistického blázna, který touží po tom být mučen.

Hrozby a protesty

South Park bývá přirovnáván k seriálu Simpsonovi, který také s gustem kritizuje společenskou realitu. Svou vulgaritou a brutální přímostí však žluté kolegy překonal. Stone a Parker si dokážou dělat legraci z kohokoliv, na paškál si vzali scientology, Kanaďanym, Ježíše nebo proroka Mohameda. Kvůli dílu, ve kterém muslimského proroka vyobrazili v kostýmu medvěda, jim dokonce vyhrožovala skupina radikálních islamistů.

Proti seriálu opakovaně protestovaly křesťanské nebo rodičovské organizace. V USA je seriál nevhodný do 18 let, a když se poprvé objevil na českých obrazovkách, mohl se vysílat až po desáté hodině večer. Přesto bývá zařazován do zlatých fondů světového seriálu. Další, v pořadí už jednadvacátá sezona začne v polovině září.